Nemme tricks til at optimere Mac OS X

MacBookPro1

Guide: Er du ny på Mac kan der være flere gode småting du ikke har hørt om endnu, blandt andet hvordan du vedligeholder og optimerer dit operativsystem til altid at yde mest muligt. Læs med her.

Der er en række ting du selv kan gøre for at holde farten i Mac OS X oppe og systemet fejlfri.

  1. RAM: Det måske vigtigste du kan gøre er at installere så meget ram som muligt, gerne maksimalt i forhold til den maskine du har. Du vil opleve at programmer afvikles både hurtigere og mere glidende jo flere ram du har. Særligt større programpakker som Office 2008, Adobe Creative Suite og Final Cut Pro vil drage nytte af al den ekstra hukommelse du kan proppe i.
  2. Harddisk: Vælg en så hurtig harddisk som muligt til din nye maskine. Der er forskel på om disken kører med 4200, 5400 og 7200 rpm i, især bærbare maskiner. Har du en stationær kan du sikre dig at du kører med 7200 eller måske endda 10.000 eller en RAID-konfiguration. Har du penge kan du også overveje en af de hurtigere SD-harddiske.
  3. Optimering i Mac OS X: Du bør ifølge de fleste Macbrugere af og til køre daglige, ugentlige og månedlige scripts. Det gør du via programmer-hjælpeprogrammer-diskværktøj-reparer disktilladelser. Det skader i hvert fald ikke, om end nogle brugere nedtoner betydningen af dette i Mac OS X.
  4. Optimering med tredjepartssoftware: Der findes et væld af gratisprogrammer og sharewareprogrammer, der siges at kunne holde din maskine opdateret og så hurtig som mulig. I den mere sikre end finder du programmet Cocktail, der klart kan anbefales til optimering. Derudover kan du også pille lidt i brugerfladen og optimere denne til dit præcise formål. Andre gode programmer er Sponge, Leopard Cache Cleaner og CheckUp.  I den mere eksperimenterende ende finder du programmer som Monolingual, der kan fjerne unødige sprogpakker og optimere systemet. Her bør man dog være varsom. Mest forsigtig bør man dog være med XSlimmer, der kan fjerne Power PC-filerne fra Mac OS X og gøre din Intel-baserede Mac hurtigere.

Kender du til andre programmer og måder at holde Mac’en i god stand på, så skriv endelig et indlæg nedenfor.

© 2009, maczonen.dk. All rights reserved.