Licensproblemer måske årsag til manglende ZFS

ZFS-jpg

Mac OS X Snow Leopard understøtter ikke alligevel filsystemet ZFS, som ventet. Det skyldes muligvis licensproblemer.

Alle referencer til ZFS-filsystemet, som eller var tiltænkt en rolle i Snow Leopard og specielt Snow Leopard Server, er blevet fjernet fra Apples hjemmeside og understøttelsen i selve systemet ligeså. ZFS blev ellers implementeret i tidlige beta-versioner af Snow Leopard.

Ifølge dataeksperten Robin Harris, så er det muligvis licensproblemer mellem Apple og SUN, som har medført at ZFS røg ud i sidste øjeblik. ZFS er nemlig inde under den såkaldte Common Development and Distribution License (CDDL), som kan give rettighedsproblemer, hvis man benytter systemet forkert.

Det kan også være fordi Oracle snart overtager SUN og foretrækker GPL-licensen i stedet for. Dermed kunne man forestille sig, at ZFS er tilbage igen når den handel er på plads. Alternativt kunne Apple muligvis overveje at benytte det ZFS-inspirerede filsystem btrfs, fra Oracle.

© 2009, maczonen.dk. All rights reserved.