Rettigheds-organisationer vil have penge for smagsprøver

iTunesstore

Flere amerikanske rettighedsorganisationer vil have blandt andre Apple og dermed sandsynligvis også Apples kunder til at betale for de små lydklip man kan høre af hver sang inden man køber i iTunes Store.

American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) og Broadcast Music Inc (BMI) i USA, vil nu forsøge at få betaling for de små 30-sekunders klip man kan høre af alle sange i iTunes Store uden at købe noget.

De små smagsprøver tjener ellers som en slags appetitvækker for at se om nummeret er et man vil eje, præcis på samme måde som lyttestandende i gammeldags musikbutikker.

Ifølge organisationerne tæller de små smagsprøver nemlig som selvstændige afspilninger af numre, som de derfor skal kompenseres for.

American Society of Composers, Authors and Publishers (ASCAP) og Broadcast Music Inc (BMI) vil også have penge fra downloads af film og tv-shows fra iTunes Store og andre onlinebaserede shops, i det en del af det også indeholder musik.

Organisationerne peger på, at det ikke er nær så lukrativt at være kunstner som nogle kunne forledes til at tro. Det siger blandt andet Rick Carnes, chef for Songwriters’ Guild of America, der forleden modtog en check på kun to cents, som eksempel på hvor lidt der tjenes.

Der er dog mange der ikke spår rettighedsorganisationerne mange chefer, deriblandt Jonathan Potter fra Digital Media Association (DiMA). Han mener omvendt, at organisationerne skulle være glade for at Apple tjener en masse penge på at sælge en masse musik og dermed genererer masser af royalties videre til rettighedshaverne.

© 2009, maczonen.dk. All rights reserved.