Hvorfor 3D aldrig kommer til at fungere

Det er ikke de grimme briller, og heller ikke det faktum at vi rent faktisk hader det, men ren og skær evolution.

Udsagnet kommer fra Walter Murch, som er en prisvindende filmredaktør, blandt andet for Apocalypse Now. Han skriver til filmkritikeren Robert Ebert om 3D:

“….Det største problem med 3D er dog problemet med konvergens/fokus……Problemet er at folk skal fokusere med øjnene på skærmen, som er måske 25 meter væk. Det er konstant lige meget hvad. Men samtidig skal øjnene konvergere måske 3 meter væk, så 20 meter, og så 40 meter osv, alt efter illusionen. Så 3D film kræver at vi fokuserer ét sted, og konvergerer et andet sted.”

Vi bruger pupillerne til at fokusere med, mens det er selve øjenmuskulaturen, der laver konvergeringen, og problemet er, ifølge Murch, at vi slet ikke er skabt til at fokusere/konvergere forskellige steder i rummet. Vi kan selvfølgelig gøre det, ellers ville 3D teknologien slet ikke virke, men det er “som at klappe sig på hovedet og gnide sig på maven på en gang”, så hjernen kommer på overarbejde, og det er derfor at de fleste brugere efter kortere eller længere tid oplever svimmelhed, hovedpine og kvalme.

Teknologien er altså oppe imod 600 millioner års udvikling – og den vinder næppe den kamp!

Læs hele brevet på Eberts blog.

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.