Er NFC plasikkortets død?

Alle de store aktører arbejder i øjeblikket på højtryk for at udvikle NFC-baserede mobile betalingssystemer i Europa. Men hvad er NFC egentlig for en teknologi, hvad med sikkerheden, og vil systemet med tiden lægge dankortet i graven?

NFC, Near Field Communikation, er en trådløs kommunikationsteknologi, der gør det muligt for enheder at udveksle oplysninger, indenfor ultra-korte afstande (få centimeter). Det klassiske eksempel er en enhed, for eksempel en mobil, der ved hjælp af en NFC-chip kan aflæse en RFID-tag, som typisk sidder på varer i butikkerne, og dermed få oplysninger om produktet. Et andet eksempel, som har været testet i Sverige, er at indsætte NFC-chips i hoteldøre, som så kan åbnes af en NFC-mobil. To NFC-enheder kan også kommunikere med hinanden og udveksle informationer.

Visionen med NFC går dog langt videre, og involverer for eksempel billetter til alt fra fly,tog og bus til koncerter og andre kulturelle arrangementer, “smarte” plakater, hvor man via RFID tags kan få yderligere oplysninger, samt naturligvis mulighed for at bruge NFC-enheden som betalingsmiddel.

NFC-teknologien har været kendt og udviklet i mange år, men har ikke været særligt udbredt, da en effektiv udnyttelse af teknologien vil kræve at den udrulles mange steder af indenfor mange forskellige brancher. Det giver ikke megen mening af installere NFC-chips i mobilerne, hvis der ikke er noget fornuftigt at bruge dem til ude i den virkelige verden, og det giver ikke megen mening at udvikle meningsfuldt indhold i f.eks. RFID-tags, hvis der ikke er nogen der kan læse dem!

Men da Google introducerede Android 2.3 Gingerbread blev der for alvor taget hul på bylden. Med en så stor spiller som Google og med et styresystem, der er så udbredt som Android, fik de andre store spillere også travlt med at komme med på vognen.

Google har i samarbejde med Samsung udviklet Nexus S som bliver den første NFC-understøttende smartphone og allerede er på markedet i det store udland. De første NFC apps begynder også at dukke op, bl.a. Taglet, som gør det muligt at registrere andre NFC-enheder og tilføjer informationer, og EnableTable, der giver rabatkuponer til restaurantkunder, når de betaler regningen.

Visa tester nu et NFC-system til iPhone i Tyrkiet, og Apple selv meddeler at iPhone 5 kommer med NFC-understøttelse.

Senest har LG meldt ud at de kommer med NFC-understøttede smartphones og tablets i 2012.

Med hvad med sikkerheden?

Ved lanceringen af Gingerbread gjorde Google meget ud af at understrege at NFC er et sikkert system, og at det er sikkert at bruge NFC på mobilen som betalingsmiddel. NFC-teknologien er selvfølgelig også udstyret med diverse sikkerhedsteknologien som gør det umuligt (eller ihvert fald sværere) at hacke sig ind i. Men når det er sagt, så er det klart, at i det øjeblik at NFC bliver mere udbredt vil angrebene på systemet også blive tilsvarende voldsommere. Problemet svarer til hacking og phishing af kreditkort-oplysninger – der er mange veje ind! Et kreditkort kan f.eks. hackes både ved at lade den intetanende ejer køre kortet igennem en rent fysisk “fake” terminal, der aflurer pin-koden, som vi så det for nogle år tilbage herhjemme, ved at aflure pinkoden når den tasters i supermarkedet, eller ved at hacke en PC og dermed få adgang til burgerens netbank og kortoplysninger. På samme måder er en NFC-mobil sårbar både på styresystemet, som kan hackes, på “afluring” eller spionering via hackede RFID-læsere, og ren og skær tyveri af mobilen. Her til kommer at mobiler helt generelt er meget mere sårbare overfor angreb end PC’er. Det er naturligvis sikkerhedsbranchens opgave at udtænke dygtige forsvar i samme takt, som hackerne opruster, men de får uden tvivl deres sag for!

Det sidste spørgsmål er om, og hvornår, NFC-teknologien slår an. NFC har nogle åbenlyse fordele, både for forbrugere, banker og virksomheder, men når det er sagt, så må man ikke glemme vane-faktoren. Én ting er at der findes en fed teknologi, noget andet er at få forbrugerne til at bruge den. Så selv om de store aktører på området har travl, så går det uden tvivl mange, mange år, før vi kan skrive dankortets gravskrift.

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.