HP’s nye strategi: En “omvendt Apple”

HP afholdt igår et WebOS event i San Fransisco, hvor deres nye WebOS produkter, TouchPad, Pre3 og Veer blev præsenteret. Men den mest interessante nyhed er faktisk slet ikke de nye enheder, men bekræftelsen af at HP vil køre WebOS ind på deres PC’er og bærbare.

HP fik styresystemet med i købet, da firmaet overtog Palm sidste år. WebOS er ellers mildest talt ikke noget populært styresystem. I 2010 var markedsandelen i USA på sølle 1,3%, så man kan med rette spørge sig selv, hvorfor HP pludselig er så interesserede i at satse så massivt på noget, som ingen forbrugere tilsyneladende er særligt vilde med?

Svaret er uden tvivl at HP forsøger at kopiere Apples strategi, og skabe deres eget – mere eller mindre lukkede – “økosystem”. Et økosystem i naturen er et lukket kredsløb, hvor alle nødvendige funktioner er tilstede i systemet, og hvor der derfor ikke er behov for at tilføre noget “udefra”.  Apple er indtil videre det eneste firma, der har formået at skabe et sådant økosystem, med udgangspunkt i Mac OS X kom først iTunes og iTunes Music Store, hvilket skabte platformen til iPod-revolutionen, som igen var udgangspunktet for iPhone-revolutionen.

I takt med at Apples markedsandele er vokset, er kritikken af denne strategi for at være “lukket” også tiltaget, og Apple er da også notorisk i at ville bevare kontrollen med alt, hvad der foregår på deres platform (med side 9 pigens exit fra AppStore som et af de mere kendte eksempler). Men der ligger også nogle klare fordele ved at bibeholde denne stramme kontrol, først og fremmest at man sikrer en ensartet kvalitet, og sikrer at alt i “økosystemet” kan arbejde sammen og kommunikere med hinanden.

HP forsøger lige netop med de nye WebOS opdateringer at lette kommunikationen mellem enhederne. Synkronisering mellem WebOS-enheder har længe været en høj prioritet med Synergy, som blev udviklet helt tilbage i Palm-dagene, og med WebOS 3.0 og 2.1 satses der yderligere på denne feature med funktionen Touch-to-share, der via den trådløse oplader Touchstone, gør det muligt for to WebOS enheder at udveklse data ved at lægge dem ovenpå hinanden.

HP’s produkter retter sig primært mod erhvervslivet, og netop synkronisering er  om noget et feature som dette segment har et voksende behov for, samtidig med at der ikke findes nogen totalt gennemtænkte, sammenhængende løsninger på nuværende tidspunkt. Sammen med HP’s overlegne brand som producent af stærke, stabile, kvalitets hardware produkter kan denne strategi måske vise sig at være lønsom. Tænk, hvis store firmaer, som traditionelt har været HP-kunder indenfor stationære, bærbare og printere, pludselig føler at de ikke kan komme udenom også at vælge mobiler og tablets fra HP, fordi det bare gør hverdagen meget lettere? WebOS-strategien kan meget vel vise sig at gøre HP til erhvervslivets Apple.

Hvor Apple startede udviklingen med MacOS X som platform og derfra sprang til det mobile område, går HP den modsatte vej – fra mobil til stationær, så at sige. Men verden er selvfølgelig også en anden idag, og det er meget muligt at en “omvendt Apple” viser sig at være vejen frem.

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.