Apple holder øje med dig

To IT-folk har fundet en fil i back-up’en fra iPhone, der indeholder oplysninger om brugerens færden.

Den lille fil hedder consolidated.db og blev introduceret i iOS4, hvilket gør at iPhone-brugeres færden i det sidste års tid ligger kortlagt i den back-up, man laver på sin computer. Oplysningerne ligger både på mobilen og på den computer, man synkroniserer med, og kan via back-up’en “vandre” fra ét apparat til et andet. Oplysningerne er ikke 100% nøjagtige, men giver et ganske godt billede af brugerens overordnede færden.

Apple har indsamlet oplysninger om iPhone brugernes færden siden 2008, hvilket har været kendt længe. I et brev til to medlemmer af den amerikanske kongres, har Apple allerede sidste år forklaret, hvorfor og hvordan dette gøres. Ifølge brevet registrerer Apple kun brugernes lokation, hvis de har aktiveret Location Services på deres iPhone eller iPad med 3G.

Når man aktiverer Location Service, indsamles oplysninger om ens lokation via mobilmaster, WiFi-tilslutninger og GPS (hvis man bruger en app med GPS) og lagres på enheden, samtidig med at informationerne – i anonymiseret form – sendes til Apple to gange i døgnet. Hos Apple lagres oplysningerne ifølge brevet i en database, som kun Apple har adgang til.

Apple bruger oplysningerne til at forbedre lokationsbaserede services.

Problemet med den nye opdagelse er at informationerne – udover at ligge hos Apple i anonymiseret form – også ligger på den mobile enhed og i back-up’en i en fuldstændig ukrypteret form, som alle i princippet kan få adgang til.

Når først oplysningerne er sendt til Apple, har de i virkeligheden fuldstændig irrelevante at lagre på enheden, og udgør kun et privacyproblem for brugeren.Hvis ens telefon for eksempel bliver stjålet eller hacket, vil tyven eller hackeren let kunne få adgang til detaljerede oplysninger om, hvor man normalt opholder sig.

Man kan også forestille sig nogle temmelige uheldige konsekvenser, hvis man er så uheldig at være udsat for en jaloux ægtefælle, en sindssyg stalker eller andre mere eller mindre psykopatiske personer. Endelig må man aldrig glemme at det ALDRIG er til at overskue, hvilke informationer, der kan bruges til hvad hverken nu og i fremtiden.

Pete Warden har lavet et program, der kan kortlægge ens lagrede data, som kan hentes her.

Kilde: Wired.com, radar.oreilly.com

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.