Intern kritik: Microsofts mobilfiasko skyldes “Windows-kartel”

En kritisk undersøgelse  peger på Steve Ballmers ledelsesstil og en “Windows-alene-vide” kultur som hovedårsagerne til Microsofts mobile fiaskoer.

Artiklen fremhæver Microsofts Courier-eventyr i 2009, hvor en næsten færdigudviklet tablet blev taget af bordet, hvilket gjorde at Microsoft missede chancen for at sætte dagsordenen på tabletmarkedet før Apples iPad overtog scenen. Courier-tablettet blev angiveligt skrottet fordi den ikke kørte Windows, men havde sit eget, specialtilpassede styresystem. Ballmer mente på det tidspunkt at Courier’en var unødvendig, og at det bedste fra styresystemet istedet skulle indarbejdes i Windows 8 eller 9.

Flere interviews med tidligere ansatte fortæller den samme historie. Steve Ballmer beskrives som værende besat af at føre arven fra Bill Gates videre, og det indebærer at alle Microsofts aktiviteter og udviklingsplaner har været centreret omkring Windows. Et andet eksempel er opkøbet af mobiludviklerfirmaet Danger i 2008, der stod bag den dengang så überhotte Sidekick mobil. Dangerfolkene troede at de skulle hjælpe Microsoft med at udvikle en killer-mobil, der kunne sætte nye standarder, men istedet blev de sat til at udvikle tween-mobilen Kin, der blev taget af markedet blot 48 dage efter at den blev lanceret i 2010.

Indenfor i organisationen er udtryk som “licking the cookie” og “made men” en del af det uformelle corporate language. “Licking the cookie” er når en gruppe i virksomheden, typisk Windows, overtager et projekt med det primære formål at sløve eller ligefrem skrivlægge processen.

Andre taler om en gruppe af “made men”, en gruppe ansatte, som har været med i Microsofts store vækstperiode i 90’erne, og som nu  optræder som ufejlbarlige guruer, som man er nødt til at lobby’e for, hvis man vil have et udviklnigsprojekt igennem.

Hverken Steve Ballmer eller Bill Gates havde nogen kommentarer til artiklens påstande.

Det er tvivlsomt om Microsoft er i stand til at tage kritikken til sig, eftersom Steve Ballmer stadig sidder tungt i direktørsædet. Iagttagere påpeger at bestyrelsen er svag, og at Bill Gates, som stadig ejer 5% af aktierne næppe vil fyre en mand som også er hans bedste ven og beundrer, og iøvrigt var forlover ved hans bryllup. Og Ballmer er ikke kendt for en ledelsesstil, hvor der lyttes til kritik.

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.