Island skriver forfatning på Facebook

Ovenpå finanskrakket skal Island have ny forfatning, og alle borgere inviteres med til udformningen.

Sig så ikke at Facebook ikke er mere end uinteressante billeder af folks børn og hunde og meningsløse statusopdateringer.

Island har taget det drastiske skridt at lægge udformningen af deres nye forfatning åben for offentligheden via Facebook, Twitter, YouTube og Flickr.

Flickr og YouTube kan man se billeder og interviews af og med de 25 medlemmer af forfatningsrådet, som også flittigt bruger Twitter til at fortælle om processen, efterhånden som den skrider frem. mest prominent er dog Facebooksiden, hvor de islandske borgere kan komme med kommentarer og forslag.

I et land hvor to trediedele af befolkningen har en Facebook-profil giver det god mening, og Thorvaldur Gylfason, medlem af forfatningsrådet, fortæller til the Guardian, at han er positivt overrasket over niveauet i diskussionen.

There’s been a lot of goodwill for what we are trying to do. The public have added much to our debate. Their comments have been quite helpful and they have had a positive effect on the outcome.

Islands nuværende forfatning er fra 1944, hvor Island løsrev sig fra Danmark. Den gang tog man dybest set bare den danske grundlov og lavede mindre rettelser, såsom at udskifte ordet “konge” med “præsident”.

Den nye forfatning ventes klar til juli, hvorefter den skal til folkeafstemning.

Kilde: Guardian

 

 

© 2011 – 2017, maczonen.dk. All rights reserved.