Apples karismatiske stifter er død

 

StevejobsSteve Jobs døde fredeligt i går efter længere tids sygdom – 56 år gammel.

Nyheden kom på Apple hjemmeside, med en kortfattet meddelelse fra Apples bestyrelse:

“We are deeply saddened to announce that Steve Jobs passed away today.
Steve’s brilliance, passion and energy were the source of countless innovations that
enrich and improve all of our lives. The world is immeasurably better because of Steve.
His greatest love was for his wife, Laurene, and his family. Our hearts go out to them and to all who were touched by his extraordinary gifts.”,

På forsiden af Apples hjemmeside er der mulighed for at sende mindeord, tanker eller andet til Apple.

Steve Jobs var en af de mest karismatiske og visionære ledere indenfor teknologi-branchen, og han har mere end nogen anden været med til at præge udviklingen indenfor de sidste 30 år med sine nyskabende ideer og sit perfektionist-gen. Han har været tilbedt som en halvgud af sine tilhængere, udskældt og hadet af sine konkurrenter, og frygtet af sine medarbejdere for sit opfarende temperement og sine kompromisløse krav til de ansatte på Apple.

Steve Jobs fik konstateret kræft i bugspytkirtlen i 2004 og har siden da været på sygeorlov flere gange, blandt andet for at få en levertransplantation. Det var dog først i august i år at han trådte tilbage som chef for Apple. Jobs blev i forbindelse med sin fratræden udnævnt til bestyrelsesformand hos Apple, men nåede ikke at gøre sig gældende på den post i selskabet.

Steve Jobs stiftede Apple sammen med Steve Wozniak og Ronald Wayne den 1. april 1976. Dengang var computere gigantiske maskiner, der blev brugt i virksomheder og gerne fyldte et helt rum. Jobs og Wozniac havde en vision om at skabe computere til forbrugerne, og resultatet blev Macintosh, verdens første personlige comuter (PC!), som blev lanceret i 1984. Interne magtkampe tvang dog Jobs til at forlade Apple året efter, og i årene 1985 til 1997 skabte han computerfirmaet NEXT, hvis styresystem senere dannede grundlag for Mac OS X, som igen er grundlaget for iOS, samt animationsfirmaet Pixar, der stod bag kassesucceser som Toy Story og Find Nemo.

Apple udkæmpede i mellemtiden kampen om PC-markedet med Microsoft som den største konkurrent, en kamp, som selskabet var ved at tabe. Forbrugerne var skeptiske overfor de sære computere med det særlige styresystem (Mac OS9), og foretrak Windowsbaserede modeller, som på det tidspunkt havde noget nær verdensmonopol på styresystemer.

I 1997 vendte Jobs tilbage til Apple og begyndte den lange kamp med at vende et skrantende selskab til en succes. Først kom den stilistiske nyskabning iMac, siden fulgte musikrevolutionen med iPod og iTunes og iPhone og senest iPad.

I dag, 14 år efter, er Apples verdens største IT-selskab.

Steve Jobs efterlader sig sin kone og tre børn, samt datteren Lisa fra et tidligere ægteskab.

 

© 2011 – 2016, maczonen.dk. All rights reserved.