Her er IceCream Sandwich

Android 4.0 indeholder flere nyheder men er først og fremmest et totalt redesign af brugerfladen.

Googles mobile styresystem har hele tiden været ment som en konkurrent til Apples altdominerende iOS, men efter flere år, og endnu flere versioner, må Google konstatere at nok har Android taget kampen op med iOS, og er nu det mest udbredte mobile styresystem, men den lille grønne robot har ikke formået at vinde brugernes hjerter, på samme måde som Apples produkter har.

Og gudskelov har Android-udviklerne gjort noget ved det. Android har siden sin fødsel haft en kultur omkring sig som lugtede mere af open-source-nørderi end af egentlig fokus på brugeroplevelse, men med Android 4.0 har Android virkelig forsøgt at vende skuden og rebrande sig selv som et brugervenlgit styresystem, og det ser faktisk rigtig, rigtig fornuftigt ud.

Her kommer de vigtigste fornyelser i punktform. Det er naturligvis ikke dækkende for alle de nyheder og forbedringer der er i Android 4.o. Vil man læse mere, er den fulde beskrivelse at læser på kildelinket nedenfor.

Hovedmenuen er blevet mere overskuelig. Man navigerer fra side til side som på startsiden, istedet for den endeløse op-ned-række af programmer, man før skulle scrolle igennem.

De fysiske knapper er væk. Istedet er de lagt ind på skærmen og de reorienterer sig naturligvis efter om man holder mobilen vandret eller lodret.

Fra Honeycomb integreres Action Bar, hvor man finder alle applikationerne. Menu- og Søg- knapperne er væk, men til gengæld er der en knap til “recent apps”.

Kontakter er totalt redesignet og hedder nu Personer. Her samles alle oplysninger om ens kontakter, også fotos og opdateringer fra sociale medier.

Gmail er forbedret med mulighed for at søge og læse emails offline og en swipefunktion, der gør det nemmere at scrolle gennem sine mails.

Også browseren har fået en ordentlig omgang og er nu nærmest en fuldblods desktop browser med mulighed for op til 16 åbne tabs ad gangen. Hvor man før ofte blev tvunget til at se den mobile version af en hjemmesiden er der nu mulighed for at skifte til web-udgaven, hvis det er det, man ønsker, og bogmærker kan synkroniseres med Chrome på din desktop. Derudover er det muligt at gemme en side og læse den offline, og sidst men ikke mindst lover Google en langt bedre hastighed med den nye browser.

Det er blevet nemmere at overskue, hvilke apps, man har åbne og nemmere at slå dem fra, så de ikke står i baggrunden og suger på hastigheden og batteritiden.

Også notifikationerne er blevet samlet, mere overskuelige, og det er blevet nemmere selv at indstille, hvilke oplysninger man vil have med i notifikationerne.

I det hele taget er der fokus på muligheden for selv at styre indstillingerne og gøre sin brugerflade personligt. I Android 4.0 er det for eksempel muligt at slettet alle apps – også dem, Google selv har indbygget.

Android 4.0 har selvfølgelig også NFC, som har været indbygget i Android siden 2.3 Gingerbread. Der er kommet flere muligheder for at bruge NFC med Android Beam, som lader brugerne overføre informartioner og filer mellem to enheder med NFC ved blot at holde dem tæt sammen.

Derudover er der naturligvis et hav af mindre forbedringer. Speech-to-text er forbedret, ligesom tastaturet er blevet mere nøjagtigt, men en fed nyhed er en ny funktion, der bruger ansigtsgenkendelse til at låse mobilen op, istedet for at skulle taste et kodeord ind. Smart! hvis det altså virker i praksis.

Men aller aller vigtigst er Android for første gang blevet…….pænt. Der er virkelig fokus på designet, og brugerfladen og applikationerne er faktisk blevet lækre at se på. Den optimale skærmopløsning er 1280×720 p (det samme som skærmopløsningen på den nye Galaxy Nexus) og det vil sige at styresystemet er skabt til ægte HD.

Og så gør Ice Cream Sandwich det, Google lovede det skulle gøre: nemlig at samle mobil og tablets. ICS samler trådene i Android og giver styresystemet enkelthed og fokus i den videre udvikling.

Android 4.0 er selvfølgelig på den nye Galaxy Nexus, der kommer på markedet til november.  Alle nye high-end Android-mobiler vil selvfølgelig også få den. Og har du fornyligt købt en Androidmobil i den dyre ende, kommer der sandsynligvis også en opdatering.

Kilde: Android

Læs også

Samsung og Google præsenterer Galaxy Nexus 

Se video med Galaxy Nexus og Android 4.0

Her kan du bestille Samsung Galaxy Nexus

 

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.