Rund fødselsdag: iPod fylder 10

Den lille iPod, der blev starten på Apples post-pc revolution fylder rundt.

I går var det nøjagtig ti år siden at (en dengang noget rundere) Steve Jobs præsenterede den første iPod.

iPod’en blev starten på en revolution indenfor digital musik, der reformerede hele musikbranchen og i det lange løb blandt andet førte til udviklingen af iPhone. Ligesom Sony blev genreskabende med walkman’en i 80’erne, har iPod’en formået at blive det mest anvendte navn for mp3-afspillere og har også været bestemmende for dannelsen af nye ord som pod-cast.

For rigtig at forstå, hvor nyskabende iPod var for ti år siden, må man forsøge at skrue tiden tilbage, og huske på hvordan markedet for bærbar musik så ud på det tidspunkt.

Sony 80’erne med Sony Walkman, men efter kassettebåndets udfasning og cd’ens indtog i 90’erne havde ingen rigtigt løftet arven efter Sony. Problemet var primært at cd’en som medie og selve afspilningsteknologien var alt for skrøbelig til at klare blot en rolig gåtur ned ad fortovet uden at hakke og skrumle, så musikoplevelsen ligesom gik fløjten.

I starten af 00’erne var den digitale musik så småt ved at dukke op, og der fandtes faktisk forskellige former for digitale musikafspillere som en “mp3-cd” og en “harddiskbaseret” jukebox-player (se rædslerne i indslaget nedenfor – ca. 1:20). Det Apple gjorde var at lave et rigtigt godt, gennemdesignet produkt udfra den nyeste teknologi på det tidspunkt (en “ultratynd” harddisk fik størrelsen på den første iPod ned på størrelsen af et sæt spillekort) med et fedt og nyskabende design.

Den første iPod kunne rumme 1.000 sange og kostede ca. $400 dollars. I begyndelsen var iPod kun tiltænkt Mac-brugere, som et supplement til deres mac-computer, der samme år havde fået musik-softwaren iTunes, men senere udviklede Apple også iTunes til Windows, hvilket åbnede iPod-markedet op for Windowsbrugere.

Senere kom også det nyskabende klikhjul, inden touchskærmen indfandt sig på iPod Nano og iPod Touch.

Apple har gennem årene solgt over 321 millioner iPods, men salget har de sidste år været faldende, i takt med at iPhone- og iPad-salget er steget. Apple solgte over 42 millioner iPods i det seneste regnskabsår.

Nedenfor kan du se Steve Jobs præsentere iPod i 2001.

 

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.

Tags:,

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.