Nye super-batterier i fremtiden

Forskere har udviklet nye lithium-ion batterier.

De senete år er udviklingen indenfor hardware og software gået stærkt. Rigtig, rigtig stærkt. År for år ser vi hurtigere og hurtigere processorer, bedre og bedre grafik, flere og flere nye funktioner. Alle disse nyskabelser stiller hårde krav til batteriet i mobile enheder, og netop batteritiden er en af de faktorer, der holder udviklnigen tilbage, for der er jo ikke meget sjov ved at putte højtydende hardware i for eksempel en smartphone, hvis det dræner batteriet på få timer.

Men nu er der håb forude. En række forskere fra Northwestern University har netop publiceret deres resultater indenfor udviklingen af en helt ny batteriteknologi.

De nye batterier kan oplades ti gange hurtigere og har ti gange så stor kapacitet som traditionelle lithium-ion batterier.

Hemmeligheden er millioner af mikroskopiske huller i det materiale, som ionerne kan suse igennem på deres vej fra anoden til katoden.

I almindelige batterier skal ionerne ud til kanten af dette materiale for at komme igennem, hvilket skaber små partikel-trafikpropper, men med mikrohullerne skabes der millionvis af små genveje, som ionerne kan smutte igennem. Dette kunstgreb øger først og fremmest hastigheden på opladningsprocessen.

Derudover har forskerne forbedret materialet med små lag af silicone, der kan indeholde flere lithium-atomer, hvilket øger batteriets kapacitet.

De nye superbatterier kan klare op til 150 opladninger, før de begynder at miste kapacitet. Men til gengæld kan de oplades til fuld kapacitet på kun 15 minutter og holde sin opladning i mere end en uge!

Forskerne mener at de nye batterier kan være klar til at komme på markedet i løbet af tre til fem år. Lykkes det, vil det give helt nye muligheder for hardwareudvikling og processorkraft i mobile enheder som smartphones og tablets.

Northwestern University via Electronista 

Læs også:

Tema: Mobil opladning 

Oplad din mobil med stemmen 

Nye økovenlige ladestationer fra iDapt 

Ralph Lauren klar med solcelle-taske 

Snart kan mobilen oplade sig selv 

Tema: Solcellemode

 

© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.