Her er hvad vi ved om Carrier IQ

Logging-skandalen om spionsoftware på smartphones ruller for fulde gardiner. Her er en opdatering.

Siden medier i går begyndte at interessere sig for Carrier IQ, vrimler det med udtalelser, rygter og nye opdagelser.

Carrier IQ er kort fortalt et stykke software, der ligger på de fleste smartphones med Android og til en vis grad iOS. Softwaren er installeret af producenterne, og bruges af teleselskaberne til at indsamle “operationelle informationer” for at kunne monitorere og “forbedre brugeroplevelsen”. Problemet er at programmet OGSÅ er i stand til at registrere for eksempel tastaturindtastninger, hvilket potentielt set gør det i stand til at læse SMS’er, registrere telefonopkald, indtastede kodeord, Googlesøgninger osv. Og problem nummer to er at man som bruger ikke ved dette, og ikke har mulighed for at slå programmet fra.

Siden i går er flere store producenter kommet med udtalelser, og Carrier IQ har også selv udsendt en officiel udtalelse. Her er en opdatering:

Nokia, BlackBerry og Microsoft: Vi bruger ikke Carrier IQ.

Både Nokia og Blackberry afviser officielt at Carrier IQ findes på deres smartphones. Microsoft oplyser endvidere at WP7 ikke understøtter Carrier IQ.

Apple: Vi udfaser Carrier IQ.

Carrier IQ findes i udgaver af iOS, tilsyneladende i en “afsvækket” form, der ikke har helt de samme muligheder for for eksempel registrering af tastaturindtastninger, fortæller en udvikler, der har kigget nærmere på 3 iPhones med henholdsvis iOS 3, 4 og 5. På iPhone er det endvidere muligt at slå programmet fra, hvis man lukker for “diagnostik og brug” i indstillinger.

Apple er desuden kommet med en officiel udtalelse til AllThingsD, hvor de hævder at have stoppet for understøttelse af Carrier IQ fra og med iOS 5 og vil udfase programmet helt med en senere opdatering. Apple afviser desuden på noget tidspunkt at have registreret tastaturindtastninger, beskeder og anden personlig information, og udtaler at al information sendt til Apple har været krypteret og anonymiseret og iøvrigt har krævet brugerens godkendelse (hvilket nok skal tages med et gran salt: hvis “godkendelse” er lig med “aktivering af diagnostik og brug” er der nok ikke mange brugere, der helt har forstået hvad de har godkendt, inklusive undertegnede).

HTC: det er teleselskabernes skyld.

HTC indrømmer overfor Gizmodo, at de lægger Carrier IQ på deres smartphones. Men det er de nødt til, eftersom teleselskaberne kræver det. HTC hævder endvidere at de ikke modtager nogle oplysninger fra carrier IQ, og meddeler at de arbejder på en løsning, hvor brugerne kan fravælge  dataindsamling foretaget af Carrier IQ.

Dette står en anelse i modstrid med de andre mobilproducenters udstalelser. Hvis Nokia, Apple og BlackBerry ikke bliver tvunget til at installere Carrier IQ af teleselskaberne, hvorfor er det så nødvendigt for HTC.

I udtalelsen antyder HTC desuden at dette kun er noget der gælder for amerikanske teleselskaber. Men dette står i skærende kontrast til en dansk HTC-bruger, der ifølge eb.dk har fundet et stykke software kaldet “fortæl htc”, ved at følge instrukserne fra Trevor Eckhart, der oprindeligt opdagede softwaren.

Carrier IQ: Passér gaden.

Endelig har firmaet i orkanens og valgt at komme med en officiel udtalelse. Carrier IQ benægter at have indsamlet personlige oplysninger fra SMS, mail, fotos, lyd eller video. Tværtimod fremhæver Carrier IQ, hjælper selskabet brugerne ved at give teleselskaberne mulighed for at fejlfinde, og dermed forbedre deres produkter.

Undersøgelse på vej i USA

Den amerikanske senator Franken har i mellemtiden sendt et brev til Carrier IQ, hvor han kræver svar på firmaets praksis. Carrier IQ kan meget vel vise sig at handle i modstrid med lovgivningen i USA, der har en del beskyttelse af forbrugere mod overvagning.

Læs også:

Din Android-mobil tracker alt hvad du gør 

CIQ: Modsigende udmeldinger fra HTC


© 2011, maczonen.dk. All rights reserved.