iTunes Match gavner indie-selskaber

De foreløbige erfaringer med iTunes Match viser at det er en god forretning for pladeselskaberne.

Der har ellers tidligere været bekymringer hos især de små pladeselskaber over iTunes Match,  som tillader synkronisering af brugernes musikbibliotek med det styre iTunesbibliotek via iCloud, men det ser ud til at bekymringerne bliver gjort til skamme.

Bekymringerne gik på at det ikke var tydeligt, hvordan de $25, som brugerne betaler om året for tjenesten skulle kunne komme kunstnerne og pladeselskaberne til gode, men det viser sig nu at Apple betaler et beløb til pladeselskaberne hver gang en sang bliver downloadet fra iTunes, og

Jeff Price fra det lille pladeselskab TuneCore er begejstret. På sin blog skriver han at TuneCore forde første to måneder i iTunes Match har modtaget $10.000 i royalties.

Det lyder umiddelbart ikke af de store penge, men som Jeff Price påpeger, så er der tale om “magiske penge”, som Apple har skabt ud af den blå luft.

Ved at få betaling for hver eneste download eller streamet sang, tjener pladeselskaberne nemlig penge på noget, der før var fuldstændig gratis.

Når en person køber en sang i iTunes og har den liggende på sin computer, er der tale om en engangbeløb for pladeselskabet. Men med iTunes Match får pladeselskabet udover det oprindelige salg også penge, når brugeren hører sangen via skyen.

Det er da i sandhed magi.

Jeff Price mener heller ikke at iTunes Match er en legitimisering af pirateri. Det er det selvfølgelig heller ikke, men for nu at være helt pragmatisk, så er iTunes Match heller ikke ligefrem en tjeneste der aktivt går ind og bekæmper tendensen til ulovlig download. Også derfor er det betryggende at vide at hele strukturen i iTunes Match tilgodeser pladeselskaberne på den måde, så de faktisk også kommer til at få en lille indtjening på pirat-musik – som de igen ikke ville have haft uden iTunes Match.

Jeff Price nævner også andre digitale streamingtjenester som Spotify, men angiver ikke hvor stor fortjenesten på disse tjenester er. Spotify har tidligere været kritiseret for at give kunstnere og pladeselskaber en uforholdsmæssig lav pris.

iTunes Match er endnu ikke tilgængelig i Danmark

TuneCore via iPodNN 

Læs også:

Har Apple revolutioneret eller smadret musikbranchen? 

Apple præsenterer iTunes Match

Små pladeselskaber dropper iTunes Match 


© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.