Minedrift i rummet: Sådan

Folkene bag Planetary Resources løfter sløret for hvordan minedrift på asteroider skal foregå.

Det lød som en mellemting mellem en joke og en science fiction film, da firmaet Planetary Resources forleden annoncerede at de vil drive minedrift i rummet. Ideen er visionær, men også risikabel, og selskabet kan ende med at blive det største, der er sket, siden Columbus sejlede vestpå – eller hensynke i glemslen sammen med andre projekter med højtflyvende visioner.

Nu har folkene bag Planetary Resources forklaret lidt nærmere om, hvordan de har tænkt sig at høste verdensrummets rigdomme.

Først og fremmest skal det siges at det er mægtige folk, der bakker op om selskabet: Googles Larry Page og Eric Schmidt, filmproducer James Cameron, og rigmandsønnen Ross Perot, Jr. har dybe lommer til at sikre financieringen, og hertil kommer flere personerne tilknyttet NASA, der må formodes at stå for den faglige ekspertise.

Potentialet

Der er 9.000 asterioder i Jordens nærhed. Af dem er ca. 1.500 så tæt på at de kan nås med den samme mængde energi som en månerejse kræver.

De fleste asteroider består af frosset vand, der kan skilles ad til ilt og brint og dermed bruges som brændstof og til iltgrundlag til rum-minearbejderne.Ved at udnytte vandressourcerne i rummet mener selskabet at kunne gøre rumrejserne forholdvis billige.

Andre asteroider indeholder metaller – og har høje indhold af sjældne metaller som guld og platin. Det er selvfølgelig disse asteroider, der er interessante, for alene en lille asteroide med en diameter på 50 meter kan indeholde råstoffer for millarder af dollars – som tilmed at relativt nemme at få fat i, når først man er ude i rummet.

Planen

Planetary Resources vil indenfor de næste to år sende en række satelitter i omløb, der registrerer og tracker asteroider tæt ved jorden. Indenfor ti år udsendes så den næste generation af satelitter, som vil bevæge sig tættere på asteroiderne og undersøge dem nærmere. Først når de optimale astroider er udvalgt begynder den egentlige minedrift.

Vil det virke?

Planetary Resources tror på at den eneste måde, menneskeheden kan udvikle sig på er ved at opdage nye ressourcer, der kan udnyttes, og at minedrift i rummet i fremtiden vil være helt naturligt. Om de har ret, og om projektet vil lykkes ved vi naturligvis først om mange år.

 

© 2012 – 2018, maczonen.dk. All rights reserved.