Sikkerhed: Er Apples undstøttelse af OS X for kortfristet?

08/05/2012

Sikkerhedseksperter påpeger, at tæt på halvdelen af alle Macs ikke sikkerhedsopdateres, når Mountain Lion frigives til sommer.

Apple har siden OS X’s fødsel valgt at understøtte de to seneste versioner. Når en ny version af styresystemet frigives understøttes den forrige også med sikkerhedsopdateringer, mens ældre versioner overlades til sig selv.

Følger Apple sin normale praksis med understøttelse af OS X, vil Snow Leopard altså ikke længere få sikkerhedsopdateringer til sommer, når OS 10.8 Mountain Lion frigives. Det er der for så vidt ikke noget nyt i, men Apples praksis møder nu kritik, primært på grund af de øgede sikkerhedstrusler mod Macs, som vi har set igennem den seneste tid.

På nuværende tidspunkt kører omkring 41,5% af alle Macs Snow Leopard. Andelen er naturligvis svagt faldende, eftersom flere og flere brugere opgraderer, og fortsætter udviklingen vil omkring 34% køre Snow Leopard til august, hvilket er den mest sandsynlige måned for frigivelsen af Mountain Lion. Tæller man ældre versioner af Mac OS X med vil i alt 48,4% af alle Macs køre Snow Leopard eller ældre til august – og dermed ikke længere modtage automatiske sikkerhedsopdateringer fra Apple.

Ifølge flere sikkerhedseksperter er det tal alt for højt. Robin Stevens fra Oxford universitet påpeger for eksempel, at Apples således kun understøtter OS X 10.6 Snow Leopard i knap tre år, hvor hovedkonkurrenten Microsoft forpligter sig på at understøtte Windows-verisoner i 10 år. Endvidere ser det ud til at Apple har øget kadencen med frigivelse af nye versioner af OS X til at være en årlig forteelse, hvilket sætter understøttelsestiden helt ned til to år for OS X 10.7 Lion og senere versioner.

Andre eksperter ser ikke selve understøttelsesperioden som et problem, men hæfter sig mere ved Apples notoriske stilhed om sikkerhedsspørgsmål. Apple oplyser nemlig ikke, hvor længe de vil undersøttte en given version, og offentliggør heller ikke tidsplaner for nye opdateringer, så som forbruger har man ingen chancer for at vide, hvor længe ens investering holder, hvis man køber sig til en opgradering af OS X.

Det er endnu uklart om brugere af Snow Leopard vil kunne opgradere til Mountain Lion, men betaversionen af ML, som er ude nu, kan installeres på Macs med  Snow Leopard.

Kilde:  Computerworld 

 

 

Tags: , ,

4 Responses to Sikkerhed: Er Apples undstøttelse af OS X for kortfristet?

 1. Jeppe Andersen on 08/05/2012 at 12:00

  Enig med Robin.

  Synes generelt ikke om at simple ting som Java opdateringen er slut fra Apples side.

  Et er selvfølgelig at nye features ikke kommer til ældre systemer, men sikkerheden er vigtig.

  Hvad skal vi gøre? Lade være med at opgradere til Mountain Lion

 2. Mundstrøm on 09/05/2012 at 08:25

  Husk lige at Mac OS maskiner stadig er i mindretal i forhold til Windows maskiner. Hvis jeg var hacker/viruskoder, ville det være uinteressant at gå efter de ældre OS versioner, når de støt falder til en minoritet – i en minoritet. Jeg ville opnå mere “effekt” hvis jeg gik efter det mest udbredte system. Jeg tror derfor at man kun kan være skuffet over Apple’s manglende usikkerhedopdatering af ældre systemer, mens man samtidig må acceptere at de nok har ret i deres forretningsmæssige vurdering af truslen, og hvor de skal fokusere deres indsats.

 3. Lars on 09/05/2012 at 08:47

  @Mundstrøm. Enig! Husk også på at OS X er langt biligere end Windows. At skulle stande 180 kr ud hvert andet år for at være opdateret synes jeg egentlig er en billig pris.

 4. Mundstrøm on 10/05/2012 at 08:35

  @Lars – man må også må punge ud for ny computer grundet voksende systemkrav – en gang i mellem :) På den anden side så kører Lion på min gamle hvide 2006 iMac 24″ – lidt tung i røven efterhånden – men den virker da. Det hjælper nok at den er maxed på RAM og har fået en SSD, men hvor mange 6 år gamle PC’ere kan køre seneste Windows? Man får virkelig langvarig kvalitet med en Mac hva? :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.


Annonce