WWDC 2012: Læs alt om iOS 6

Det nye mobile styresystem kommer til efteråret og er spækket med nyheder.

Apple løftede i går sløret for, hvordan iOS 6 kommer til at se ud. Der er over 200 nyheder ialt, men her er et overblik over de vigtigste.

Hvem kan bruge det?

iOS 6 er kompatibelt med iPhone 3GS og nyere, iPad 2. gen. og nyere samt iPod Touch 4. gen og nyere. Dette er interessant, fordi den originale iPad sagtens ville kunne køre iOS 6, men alligevel ikke er taget med. Hvis begrundelsen er, at den originale iPad ikke længere sælges, lover det gidt for rygtet om at Apple vil fortsætte med at sælge iPhone 3GS som en lavprismodel, selv efter lanceringen af iPhone 5, siden den er med i det gode selskab.

Kort

Det, der på forhånd var set mest frem til, var Apples egen Kort-app, som afløser Googles i iOS. Apples hjemmegjorte kort er vektorbaserede, hvilket skulle give en glidende brugeroplevelse. Der er indbygget navigation, og real-time trafikservise (baseret på anonym crowd-sourcet info fra alle Apples iOS-brugere, ligesom Google har gjort det med deres trafiktjeneste). Men det vildeste er FlyOver son giver 3D-billeder af udvalgte byer over hele kloden. Derudover er det med lokal søgning over 100 mio registrerede virksomheder og integration med Yelp så man kan se bedømmelser, anmeldelser, fotos og så videre. Nej, Apple gør sjældent noget halvt.

Siri

Først på programmet er der en mængde forbedringer af Siri, der nu også kan bruges på iPad (3. gen.). Der tilføjes nye sprog (spansk, italiensk, koreansk, samt mandarin og kantonesisk) og understøttelse af sportsresultater og -statistikker, restaurantbestillinger og understøttelse af Facebook og Twitter.

Facebook

Sidste år var en af de store nyheder at Twitter blev dybt integreret i iOS 5, og i år er det så også lykkedes at få stablet et samarbejde med Facebook på benene. Facebook bliver integreret  iOS 6 på samme måde som Twitter allerede er det i iOS 5, og derudover bliver Facebook integreret i App Store og iTunes, så man kan se, hvilke apps og hvilken musik ens venner har købt eller kan lide, og i Kalender så vennernes fødselsdage automatisk bliver lagt i Kalenderen.

Telefon

Apple har heldigvis ikke glemt, at iPhone er en mobiltelefon. I Telefon-app’en kommer der langt om længe nye features, som man kender fra de fleste af konkurrenterne. Man får nu en hurtig genvej til at afvise et opkald med en SMS (med indbyggede skabeloner, som “ringer senere osv.) og give sig selv en påmindelse om at ringe tilbage senere. Der kommer også en Do-Not-Disturb funktion, som går at man kan planlægge at telefonen automatisk skal afvise opkald indenfor et givent tidsrum, så telefonen er helt stille under for eksempel et møde. Som en rigtig fed funktion kan man dog sætte bestemte kontakter på en “hvidliste”, som gør at netop deres opkald går igennem alligevel, og denne hvidliste kan også konfigureres, så man først tillader opkaldet at gå igennem hvis kontakten ringer to gange.

Facetime.

Facetimme kan nu endelig bruges på mobile netværk og ikke kun på WiFi. Fremover bliver din AppleID og dit mobilnummer desuden kørt sammen, så hvis nogen ringer eller SMS’er til dig kan du tage opkaldet eller svare på beskeden på både Mac og iPad.

Safari

Den mobile browser bliver ligeledes opdateret med iCloud tabs og mulighed for offline læsning.

Photostream

Apples billeddelingsfunktion er en del af iCloud, og har fået meget kritik for at være for ufuldstændig og for svær at administrere. Man kan mene hvad man vil, men nu bliver det muligt at dele sin Photostream med andre. De venner /familiemedlemmer man deler med vil få en Push-notifikation, når man poster et nyt billede. Det virker en anelse underligt at Apple kommer med denne funktion, netop som Facebook bliver integreret, og man vi er lidt i tvivl om, hvordan funktionen kommer til at virke i praksis – uploades billeder automatisk til den delte Photostream, eller skal man selv ind og “publicere” det. I sidste tilfælde er det svært at se forskellen til Instagram (som Facebook iøvrigt ejer nu), i første tilfælde skal man nok ikke tilføje sin mormor på dele-listen, medmindre man er meget selvcensurerende med de billeder man tager.

Mail

Ligesom i OS X Mountain Lion får mail i iOS mulighed for at lave en VIP-liste over ens vigtigste kontakte. VIP-mails vil blive særligt fremhævet, og man vil modtage særlige notifikaitoner, når en VIP-mail dumper ind i indbakken. Derudover kan man endelig vedhæfte fotos og video inde fra selve mail app’en.

PassBook

Det er også blevet til en helt ny app, kaldet PassBook, der holder styr på billetter, reservationer, medlemskort og så videre. Der er desuden lokationsunderstøttelse, så rabatkortet til Starbucks automatisk dukker frem på skærmen, når man går ind i en Starbucks-butik.

Guided Access

Funktionen er primært henvendt til uddannelsessystemet, og muliggør at man kan “spærre af” for udvalgte funktioner i for eksempel  en app, og også lukke for Home-knappen. Det betyder at man kan overlade en iPad til børn eller andre, der ikke “må” få fuld adgang til hele iPad’ens indhold, og være sikker på at de bliver i den app, ,an har åbnet til dem. Apple brugte selv autister som et eksempel på en målgruppe for Guided Access, og et andet eksempel var benyttelse af iPad til eksaminer i uddannelsessystemet.

Lost Mode

Endelig kommer der en funktion, kaldet Lost Mode, som gør at man kan sende et telefonnummer til sin iPhone, hvis den bliver væk. Nummeret vil derefter ligge på låseskærmen, og hvis nogen finder den tabte iPhone kan de hurtigt ringe til den rette ejermand.

Kinesisk

Ligesom i OS X er der et ton af nyheder, som er specielt rettet mod det kinesiske marked. Det er måske ikke så interessant for os som brugere, men det giver et fingerpeg om, hvor opsatte Apple er på at komme ind på det enorme kinesiske marked.

Frigivelse.

iOS 6 bliver frigivet “til efteråret”, hvilket de fleste regner med betyder september eller oktober, hvor Apple forventes at præsentere iPhone 5, som så vil lance i butikkerne kort efter med iOS 6.

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.