Test: iHealth vægt og blod-tryksmåler

Brug din iPhone på den sunde måde.

“There’s an app for that”, sagde salig Steve Jobs i 2010, da AppStore allerede bugnede med apps, og netop visionen om at iDevices via små programmer kan bruges til alt mellem himmel og jord har hele tiden været helt central for Apple.

Her er Apple naturligvis dybt afhængige af trediepartsudviklere, og det er også tilfældet med iHealth, som er en serie af sundhedsprodukter, der udnytter iOS-verdenen med apps, der skal gøre produkterne nemmere og bedre at bruge.

Vi har testet en blodtrykmåler og en vægt fra firmaet iHealth, der begge er koblet op med hver sin app, som man henter via AppStore. Både blodtryksmålere og vægte fås naturligvis ad libitum hos enhver isenkræmmer med respekt for sig selv nu om dage, så målet med testen har selvfølgelig været dels at undersøge om kvaliteten af “hardwaren” er iorden, men vigtigere: at undersøge om de tilhørende apps giver grundprodukterne en bedre funktionalitet.

Blodtryksmåler

Blodtryksmåleren fra iHealth består af en almindelig blodtryksmåler, som er koblet på en lille dock, hvori man placerer sin iPhone eller iPad. Blodtryksmåleren virker altså kun med en iPhone/iPad og ikke separat. Man henter en app i AppStore, og så kan man ellers måle løs.

Selve blodtryksmåleren er af en rigtig god, kraftig kvalitet, og resten af “hardwaren”, inklusive gummislangen, der forbindes med docken og sørger for selve oppustningen, er ligeledes ordentligt kram, der må forventes at kunne holde i mange år. Det kan være en anelse besværligt at sætte manchetten på armen selv, men bortset fra det er der intet at klage over. Vel placeret på armen starter man selve blodtryksmåleren direkte via sin iPhone, og man kan måle systolisk og diastolisk tryk samt puls. Alle målingerne gemmes naturligvis i app’en, hvor det selvfølgelig også er muligt at oprette flere brugere, så man kan være flere om at bruge den, og stadig have sin egen særskilte historik.

Brugerfladen er overskuelig og nem at finde rundt i og giver nogle rigtigt flotte grafiske billeder, så alt i alt giver brugeroplevelsen efter vores mening en rigtig god funktionalitet til blodtrykmålingen. Hvis man af den ene eller den anden årsag har brug for at tage jævnlige målinger af sit blodtryk er det rigtig rart at kunne gemme historikken i sin app, istedet for at skulle fedte rundt med papir og blyant.

Der er også mulighed for at dele sine resultater på Facebook og Twitter & the likes, hvis nogen skulle have behov for dét.

iScale

iHealth er også leveringsdygtige i en vægt, der kobler sig på iPhone via Bluetooth. Selve vægten er, som vægte nu er: en ganske fint diskret design, der ikke gør noget badeværelse fortræd. Man stiger på vægten som på enhver anden vægt, og kan også aflæse resultatet på den lille skærm, og man kan så senere koble iPhone/iPad til via Bluetooth og hente resultaterne ned til den tilhørende app. Også her er der mulighed for at oprette flere brugere, og kun hente sine egne resultater ned til sin egen profil, hvilket er smart nok.

Netop koblingen af en badevægt og en app havde vi store forventninger til, for der er et væld af muligheder for at øge en badevægts muligheder ved at koble software på. Vi tænker både grafiske fremstillinger af, hvordan vægten suser nedad, statistik, kalorie-regnskab og så videre. Men desværre skuffer app’en på rigtig mange punkter. For det første er selve Bluetooth-tilkoblingen dårligt udført, fordi man af uransalige årsager skal ind i Indstillinger og parre de to enheder hver gang, og derefter møjsommeligt bladre sig hen til app’en, åbne den og hente sine resultater.

Heller ikke brugerfladen fungerer særlig godt. For eksempel er der godt nok mulighed for at se sin vægtkurve fremstillet grafisk, men kurven tager ikke hensyn til tidspunkterne for de forskellige målinger og laver samme afstand mellem hver måling, hvad enten de er foretaget med to minutters mellemrum, eller der er gået en uge siden man sidst vovede at bestige vægten, hvilket jo ikke giver et særligt retvisende billede af, hvordan ens vægt udvikler sig over tid.

Der er tænkt store tanker, da app’en blev udviklet, og der er – på papiret – mulighed for netop at føre regnskab over sit kalorieindtag via app’en, samt indtaste motion, der tæller nedad i regnskabet. Desværre kan app’en bare ikke finde ud af at lægge et “grundforbrug” af kalorier ind – heller ikke selv om man har forsynet den med oplysninger om alder, køn, højde og – nå ja – vægt! Og det giver jo ikke meget mening at tælle kalorier, hvis man ikke ved, hvor mange man må “bruge”! Heller ikke motionsmodulet tager hensyn til faktorer som køn og vægt, hvilket ellers skal regnes med, når man ser på kalorieforbruget ved for eksempel en halv times løb, så tallene her bliver heller ikke særligt præcise, og dermed ret værdiløse.

Heldigvis er alle disse kritikpunkter jo softwarerelaterede, og derfor mulige at løse via en opdatering af app’en, men i den nuværende version synes vi ikke at det giver nogen mening at bruge app’en, da den ikke tilføjer en bedre funktionalitet eller flere brugermuligheder i forhold til en ganske almindelig badevægt. Vi håber at udviklerholdet smøger ærmerne op og får skruet en bedre løsning sammen. At de er i stand til det ses tydeligt i app’en til blodtryksmåleren, som fungerer rigtig fint.

Både blodtryksmåleren og vægten koster omkring 800 kr hos udvalgte forhandlere.

 

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.