Google accepterer millionbøde for Safari-snyd

Google betaler bøde på 22,5 mio dollars, men vil ikke erkende skyld.

Google har nu indgået forlig med de amerikanske myndigheder i FTC og accepterer en bøde på 22,5 millioner dollars, eller knap 140 millioner kroner, hvilekt er den største bøde nogensinde udstedt af FTC for virksomhedernes brud på forbrugernes privatliv.

Sagen startede tilbage i februar, hvor det blev afsløret, at Google tilsidesatte sikkerhedsindstillingerne i Safari og trackede brugerne ved hjælp af cookies, selv om brugerne havde slået funktionen fra.

Selv om bøden er rekordstor er der alligevel stor utilfredshed blandt amerikanske forbrugerorganisationer, fordi Google med forliget ikke skal indrømme skyld, og forbrugerorganisationen Consumer Watchdog planlægger at blokere for forliget ved at føre sagen ind i retssystemet.

Panelet i FTC var heller ikke enige. Et af medlemmerne r J. Thomas Rosch stemte imod forliget.

Hævet over loven?

En anden kritikpunt går på at beløbet er et greb i lommen for Google, så at Google med forliget ikke rigtig straffes, men stadig nærmest tilskyndes til at lave ulovligheder og så betale bøden, når det bliver opdaget.

Et andet eksempel på en lignende strategi fra Google er i sagen om ulovlig kopimedicin, hvor Google tillod ulovlige annoncer for canadiske medicinpræparater i USA. Annonceringen foregik fra 2003 til 2009, hvor Google trods sit vidende om at annoncerne var ulovlige fortsatte med at acceptere dem og endda i visse tilfælde hjalp de canadiske firmaer med at optimere deres hjemmesider og markedsføring for at optimere salget. Bøden for overtrædelsen var på 500 millioner dollars, altså over 20 gange større end den seneste bøde, men ulovlighederne kan stadig meget vel have været en overskudsforretning for Google.

 

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.