iOS 6: Apple sletter Google fra kortet

Er “Kortkrigen” Apples første skridt til at smide Google ud fra iOS-platformen?

Det tidligere så hjertelige forhold mellem de to techgiganter  har længe været anstrengt, og nu skruer Apple bissen på og begynder decideret at udelukke Google fra iOS-platformen.

Udover at Googles kort-app er vraget til fordel for Apples egen app, vil Apple nemlig sørge for at alle trediepartsapps, der bruger kort, bruger Apples og ikke Googles.

Det er et alvorligt slag for Google, der dermed mister en enorm kundeskare på det mobile marked. Google tjener ikke som sådan penge på deres korttjeneste, men de indsamlede data, som kommer via Google Maps, er et vigtigt grundlag for Googles kerneindtægt, nemlig annoncer.

Apple har naturligvis helt andre interesser end Google. Hvor Google har brugt årevis på at udvikle deres korttjeneste, som idag også er absolut markedsledende, for netop at kunne indsamle lokationsbestamte data, er Apple kun interesserede i kort for at kunne tilbyde forbrugerne ordentligt indhold på iOS-enhederne, så disse bliver mere konkurrencedygtige overfor konkurrenterne. Hvor Google lever af at sælge annoncer, lever Apple af at sælge hardware.

Apples tidligere tætte samarbejde med Google skal ses i dette lys. De forskelligrettede interesser gjorde Google til en ideel partner for Apple i 2007, da den første iPhone blev lanceret med dyb Google-integration, eftersom begge parter fik det ud af det, de ønskede, uden at gå hinanden i bedene.

Hvor langt vil – eller kan – Apple gå?

Da Google efterfølgende lancerede Android som direkte konkurrent til iPhone og iOS blev spillereglerne naturligvis ændret med ét slag, og selv om Tim Cook er noget mere afdæmpet i sin retorik end Steve Jobs, der truede Google med at gå “thermonuclear”, skal man ikke et øjeblik tro at det skyldes at forholdet mellem de to parter er blevet bedre. Hvor “Patentkrigen” der de senere år har raset i restsale verden over, er en indirekte krig, hvor Apple angriber Googles samarbejdspartnere, er “Kort-krigen” Apples første direkte angreb på Google og Googles kerneområde.

Spørgsmålet er hvor langt Apple vil – og kan – gå. Man kan sagtens forestille sig at Apples kort med tiden vil blive integreret på OS X, og man kan også sagtens forestille sig at Apple vil gøre hvad de kan for at lukke af for så mange af Googles utallige andre tjenester som muligt. Vi vil for eksempel næppe nogensinde se integration af Google+ i iOS, som det er sket med Facebook og Twitter!

Men trods Googles mange tiltag og tjenester i øst og vest er kerneforretningen stadig én ting: søgning. Og her er Google stadig suveræn. Google er uden sammenligning den mest anvendte søgemaskine, og på nuværende tidspunkt er det i hvert fald svært at forestille sig et scenarie, hvor Apple for eksempel kan droppe Googleintegrationen i Safari.

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.