Scott Forstall fortæller om iPhones fødsel

iOS-udviklerens vidneudsagn i retssagen mod Samsung kaster nyt lys over skabelsen af iPhone og iOS.

Man kan mene meget om patentkrigen mellem Apple og Samsung, der lige nu er rødglødende i den californiske retssag,  men for de af os, der elsker Apple-trivia er vidneudsagnene i retssagen den rene guldgrube.

Scott Forstall, som er skaberen af iOS, vidnede i sidste uge, hvor hans rolle i udviklingen af iPhone og iOS blev belyst. Forstall kom sammen med Steve Jobs fra NeXT og startede arbejdet i Apple i 1997, hvor han udviklede Mac OS X ud fra NeXT’s styresystem.

Forstall fortæller, at Apple allerede i 2004 var i gang med udviklingen af en touchbaseret tablet-computer. På samme tidspunkt sad han sammen med blandt andre Steve Jobs og havde en samtale om, hvor meget de hadede deres mobiltelefoner, og beslutningen om at bygge en mobiltelefon opstodifølge Forstall ud fra denne tilfældige samtale.

Vidneudsagnet fra  Jonathan Ive, der vidnede i slutningen af juli, bekræfter iøvrigt dette forløb, hvor iPhone er en udløber af den tidlige udvikling af iPad, og Steve Jobs har også selv betroet denne “hemmelighed” i et interview tilbage i 2010.

Bag dobbeltlukkede døre

I 2004 startede udviklingen af iPhone. Scott Forstall fik opgaven med at udvikle et styresystem, der passede til en sådan lille, trykfølsom skærm. Han fik forbud mod at ansætte nogen som helst udenfor organisationen, da alt skulle foregå i den dybeste hemmelighed, og afholdt derfor samtaler med de mest lovende medarbejdere fra Apple. Disse medarbejdere var alle “stjerner” indenfor udviklingen af mac OS X, og det eneste Forstall kunne tilbyde dem i det nye job var at han ikke kunne fortælle dem, hvad de skulle lave eller hvem de skulle arbejde for, men at det eneste der var sikkert var at de skulle arbejde hårdt i årevis.

Selve afdelingen blev sat op på en lukket etage i Apples hovedkvarter, hvor alle døre var sikret mod indtrængen fra uvedkommende, og alle lokaler var konstant videoovervåget.

Alt bygges op fra bunden

Arbejdet med at udvikle et touchbaseret styresystem fra bunden var langsommeligt og indviklet, og Forstall selv tvivlede ofte på at de ville lykkes. Apple var med Mac OS vant til at operere med tastatur og mus som primære inputmedtoder, og alle mobiltelefoner, der fandtes på markedet dengang havde fysiske tastaturer, og Forstall fortæller at folk troede han var tosset, da han fortalte dem at de skulle udvikle et styresystem til en enhed der ikke havde fysiske tastaturknapper.

Derudover var visionen helt fra starten at iPhone skulle have fuld webadgang, og ikke nøjes med den WAP-teknologi som de fleste andre halv-smarte mobiler benyttede på det tidspunkt. Et af problemerne her er at en hjemmesideudvikler vil udvikle til en større skærm, hvorfor weboplevelsen ikke bliver særlig god på en skærm så lille som iPhones. Løsningen var en videreudvikling af pinch-to-zoom, nemlig den “tap-to-format” funktion, som Apple har patenteret, og Forstall står som opfinder af.

via AppleInsider

 

 

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.