Rygte-round up: Sådan bliver iPhone 5

MacZonen tager et kig på fup og fakta fra rygtemøllen.

Nu nærmer tiden sig, hvor Apple løfter sløret for den nye iPhone, og vanen tro har rygterne svirret i de sidste mange måneder, så det kan være svært at skelne de gode, underbyggede rygter fra de mere spekulative. Vi gør et forsøg her, og fortæller, hvad vi ved med næsten usvigelig sikkerhed, hvad vi tror er sandsynligt, og hvad vi tror ikke bliver til noget.

Helt sikkert: Den hedder ikke iPhone 5!

At der er større sandsynlighed for at den nye iPhone hedder Gerda end at den hedder iPhone 5, ved vores kloge faste læsere naturligvis allesammen. For newcomers, der er havnet her via en Googlesøgning på iPhone 5 kommer forklaringen her. Lær den udenad og imponér dine venner, næste gang samtalen falder på Apple.

Apple kan på nuværende tidspunkt ikke gøre andet end at forlade nummereringssystemet, som i øvrigt aldrig har været helt stringent gennemført. Den første iPhone hed “iPhone”, den næste hed “iPhone 3G” (for 3G-understøttelse) og den tredie hed iPhone 3GS, hvor S’et står for speed. iPhone 4 er således den eneste der har et nummer, der svarer til generationen, og efter den kom som bekendt iPhone 4S, hvor S står for Siri. Den nye iPhone er altså nummer seks i rækken og har altså ingen relation til tallet fem, what-so-ever.

Det er mere sandsynligt at Apple helt vil droppe endelsen, og blot kalde den for “den nye iPhone” – ligesom det var tilfældet med iPad 3 i foråret, som blot hedder den nye iPad. Med tiden vil der uden tvivl vokse en konsensus frem så man benævner iPhones (og iPads) enten efter generation (ligesom iPods, hvor den nuværende iPod touch for eksempel betegnes som 4.gen.) eller efter årstal (ligesom Macs, der benævnes efter lanceringstidspunkt, tidlig/midt/sen 20XX).

Her på siden benytter vi stadig betegnelsen iPhone 5, fordi den ofte er nemmere og mere mundret end “den nye iPhone”, “den næste iPhone”, “iPhone 2012” osv. Og – indrømmet! – fordi vi trods alt får en del trafik ind fra Google fra folk, der søger på iPhone 5.

(Næsten) helt sikkert: Nyt design

Designet er efter vores bedste overbevisning den største nyskabelse i den nye iPhone, i forhold til forgængerne, og med antallet af lækkede løsdele fra produktion der er fotograferet og filmet forfra og bagra, føler vi os på ret sikker grund her. Apple dropper det oprindelige skærmformat på 3,5 tommer til fordel for en skærm på 4 tommer, der er længere, men ikke bredere end den gamle skærm. Det betyder at det er nemt både for Apple og for udviklerne at tilpasse iOS og alle de tilhørende apps til det nye format, fordi der kun skal lægges til i længden.

Den nye iPhone har efter al sandsynlighed også skiftet glas-bagsiden ud med en form for unibody kabinet i aluminium, hvilket både vil gøre den lettere og mere ridsebestandig.

En anden vigtig designændring er skærmen, som kommer til at benytte en ny in-cell touch-teknologi, hvor de trykfølsomme elementer er placeret i selve farvefilteret i stedet for et separat lag ovenpå. Det skærer omkring en halv milimeter af tykkelsen på skærmen, samtidig med at det gør den mere berøringsfølsom og øger farvegengivelsen. Apple har patenteret teknologien og LG har bekræftet at produktionen er gået igang, så vi vil blive mere end almindeligt overraskede, hvis vi ikke ser en slide om den nye in-cell skærm til lanceringen.

Den nye skærmteknologien gør som sagt, at skærmen bliver tyndere, men også det nye skærmformat, der gør at længden på den nye iPhone øges, samt nogle af de andre nyheder, der omtales nedenfor, kan være med til at skære endnu mere af taljemålet. Vi forventer at den nye iPhone bliver en anelse tyndere.

Som en sidste designændring skal nævnes, at jackstikket på alle de lækkede komponenter, vi har set, et flyttet fra toppen til bunden, ligesom på iPod touch.

(Næsten) helt sikkert: Nyt connector stik

Også her er vi på ret sikker grund, på grund af utallige lækkede billeder og videoer af bagpanelet til den nye iPhone. 30-pins stikket, som Apple har benyttet til iPods, iPhones og iPads siden 2003 udskiftes med et mindre stik med 8, 9 eller 16 pinde.

Overgangen til det nye stik kræver at Apple på sigt på skifte hele iOS-linien ud med nye enheder der har det nye stik, og der har været rygter om en massiv lancering i efteråret af nye modeller i hele iOS-linien. Vi tror dog snarere, at Apple på grund af produktionskapacitetens begrænsninger kan blive tvunget til indfase det nye stik i de andre iOS-enheder mere løbende.

De brugere, der nu tænker med rædsel på alt det tilbehør de har stående, der passer med det gamle 30-pins stik, kan godt ånde lettet op. Vi forventer at Apple vil være så rare at sælge en adapter, så man også kan bruge sit gamle udstyr med den nye iPhone.

Næsten sikkert: Nano-SIM

Apple fik anerkendt den nye standard i foråret, og alene det taler for at den nye iPhone bruger den nye standard. Teleselskaberne føler sig også rimelig sikre på at den nye iPhone bruger nano-SIM, og har købt stort ind af de små SIMkort, der er ca. 40% mindre end de mikro-SIM som sidder i de nuværende iPhones.

Næsten sikkert: 4G/LTE

Når iPad har det, skal iPhone  selvfølgelig også! Det, der bliver spændende er, om der denne gang kommer understøttelse af de europæiske frekvenser. Et enkelt rygte peger i denne retning – vi krydser fingre og håber……….

Knapt så sikkert: Ny processor og flere RAM

Der har været meget stille omkring hardwarespecifikationerne på den nye iPhone, bortset fra et enkelt billede. Billedet forestiller angiveligt et motherboard til den nye iPhone med en A6 processor. Eftersom de nye A6 processorer burde være klar er det så absolut en mulighed at vi får en processoropgradering, men på den anden side er det også muligt at billedet er fake, og at Apple gemmer opgraderingen til A6 til den næste iPad i starten af 2013. I så fald får den nye iPhone sikkert en A5X processor, ligesom dem der sidder i den nye iPad.

Hvis vi er heldige vil vi også se en udvidelse af RAM, op til 1GB.

Usikkert: NFC-understøttelse og fingeraftryksgenkendelse

Her er vi ude på spekulativ grund. Apple opkøbte i foråret i huj og hast et firma, der specialiserer i fingeraftryksgenkendelse, og det fik rygtemøllen til at flyde over med spekulationer om at den nye iPhone – med fingeraftryksgenkendelse og NFC-chip – vil “revolutionere området for mobile betalinger”. Der er da også et par ting, der peger i denne retning: den nye PassBook i iOS 6, som frigives sammen med den nye iPhone, vil være oplagt at udgive med muligheden for at bruge den som digital tegnebog, og derudover har vi også set billeder af Homeknappen, der tyder på at den er redesignet. Her skulle  teknologien til fingeraftryksgenkendelsen angiveligt befinde sig.

Vi er dog skeptiske overfor tanken om at Apple vil gå så langt indenfor så kompliceret et område, hvor der stadig mangler en enorm udvikling af hele infrastrukturen omkring mobile betalinger. Vi forestiller os snarere en gradvis udvikling af PassBook, startende med de nuværende muligheder for billetter og kuponer – men vi kan jo selvfølgelig tage fejl.

Spredehaglene: Forbedret Bluetooth, AirPlay Direct

I kategorien for absolut mindre troværdige rygter falder rygterne om en forbedret udgave af Bluetooth, og en ny udgave af AirPlay, der tillader streaming af audio uden tilslutning til et trådløst netværk. Her er vi – især med hensyn til det sidstnævnte rygte – ude i forskellige former for hear-say fra nogle ikke særligt velunderbyggede kilder. Der kan meget vel være noget om snakken – men sandsynligheden taler ikke for det.

Hvornår bliver vi klogere?

Heldigvis er der næppe længe til, vi kan aflyse spekulationerne og beskæftige os med fakta. Et utal af kilder har peget på den 12. september som dagen, hvor Apple vil præsentere den nye iPhone, og det eneste vi mangler er den officielle presseindbydelse fra Apple, der bør komme i løbet af denne uge.

 

 

 

 

 

 

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.