Exit Forstall: Farvel til skeuomorfismen?

Jony Ive er ny chef for “Human Interfaces” og forventes at lave radikale nyskabelser.

Man kan mene hvad man vil om brugerfladerne i iOS og OS X – og langt de fleste har da også en klar holdning for eller imod de indslag af læder, lærred og filt, som gennemsyrer begge Apples styresystemer. Ideen med at bruge materiale fra “den virkelige verden” på et digitalt interface kaldes skeuomorfisme, hvor man bruger et kendt materiale eller teknologi i en sammenhæng, hvor de egentlig er overflødige – for at give brugeren en oplevelse af noget “kendt”. Eksempler er læderkanten i iCal (i OS X), som skal bringe mindelser hos brugeren om fordums læderindbundne kaldendere og interfacet i Noter, som ligner gule post-it blokke og Game Centers baggrund med grøn filt, der minder om et casinobord.

Scot Forstall, som har stået for brugerfladerne i både iOS og OS X var en stor tilhænger af skeuomorfistiske brugerflader og har brugt det vidt og bredt. Heroverfor har Jonathan Ive, som nu overtager kontrollen med brugerfladedesignet, været mere skeptisk. Ive har aldrig direkte kritiseret de skeuomorfistiske elemeneter, men har alligevel antydet at han ikke er særligt begejstret for konceptet, og langt de fleste iagttagere mener at han hader det af et godt hjerte.

Under alle omstændigheder står de skeuomorfistiske elementer i brugerfladerne i skærp kontrast til Ives simple og rene, industrielle design, så det er nok ikke helt forkert at vente sig store omvæltninger i brugerfladedesignet i fremtiden. Spørgsmålet er, hvor langt Ive vil gå i sin udrensning. Én ting er filtbaggrunden i Game Center og læderrammen – komplet med kunstige sting – i iCal. Men andre steder har skeuomorfismen måske stadig en vis berettigelse, såsom papirkurven, der stadig pryder dock’en i OS X og med et helt enkelt billedsprog fortæller brugeren, hvor filerne skal hen, når de skal “smides ud”. Samtidig fortæller en kilde også at Ive kommer til at kæmpe mod medarbejdere, der stadig er loyale mod Forstall og hylder den skeuomorfistiske tilgang.

Via AppleInsider

© 2012, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.