Tim Cook: Apples brugere har ret til et privatliv

tim-cookTim Cook talte endnu engang mod at droppe kryptering af iOS og give myndighederne en nøgle til at låse smartphones op.

Cook var med på storskærm på EPIC’s Champions of Freedom-konferencen. Cook sagde bla. at Apple er nødsaget og moralsk forpligtet til at beskytte brugernes indhold på iOS for at beskytte brugernes privatliv. Derudover tilføjede Cook, at det aldrig skal være et valg mellem privacy og security for Apples brugere. Baggrunden for Cooks argumenter ligger i at de amerikanske myndigheder har udtrykt ønske om at få en bagddør til alle smartphones, så man bedre kan efterforske kriminelle og terrorister, men en sådan bagdør vil altid kunne misbruges af hackere hvis den er der sluttede Cook.

“Like many of you, we at Apple reject the idea that our customers should have to make tradeoffs between privacy and security.We can, and we must provide both in equal measure. We believe that people have a fundamental right to privacy. The American people demand it, the constitution demands it, morality demands it.”

Et andet argument der har været fremført i den amerikanske debat er helt af forbyde kryptering af smartphones, men også her afviser Cook blankt.

“There’s another attack on our civil liberties that we see heating up every day — it’s the battle over encryption. Some in Washington are hoping to undermine the ability of ordinary citizens to encrypt their data,” said Cook.

“We think this is incredibly dangerous. We’ve been offering encryption tools in our products for years, and we’re going to stay on that path. We think it’s a critical feature for our customers who want to keep their data secure. For years we’ve offered encryption services like iMessage and FaceTime because we believe the contents of your text messages and your video chats is none of our business.”

Tim Cook sluttede med at konkludere:

“Removing encryption tools from our products altogether, as some in Washington would like us to do, would only hurt law-abiding citizens who rely on us to protect their data. The bad guys will still encrypt; it’s easy to do and readily available.”

 

© 2015, maczonen.dk. All rights reserved.

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.