Sjov med Terminalen i Mac OS X del 2

Terminal

Efter stor succes med vores første Terminal-tips er her del 2.

Mac OS X er et ægte UNIX-system og det betyder at du har adgang til en række muligheder via det medfølgende Terminal-program i Mac OS X.

Du finder Terminal i Hjælpeprogrammer i mappen Programmer på din Mac.

Måske har du allerede haft det åbnet og ved ikke rigtig hvad du skal med det, men bare rolig vi guider dig gennem nogle af mulighederne her.

Terminalen er en alternativ måde at styre Mac OS X på, du kan faktisk installere og afinstallere software og justere stort set alt i Mac OS X via Terminalen, men det skal vi spare dig for her og i stedet vise dig nogle sjove tricks og muligheder, som du kan starte med at udforske.

Vi har tidligere skrevet fem tips til sjov med Terminalen, her er yderligere fem.

Say

I Terminalen kan du med kommandoen Say få din Mac til at snakke til dig. Prøv eventuel at skrive “Say hello”. Du kan også prøve med andre engelske ord efter kommandoen Say. Computeren kan mange ord, fra “Please” til “Fuck”.

Med denne kommado kan du også få computeren til at synge, prøv evt. at kopiere denne:

osascript -e ‘say “Dum dum dum dum dum dum dum he he he ho ho ho fa lah lah lah lah lah lah fa lah full hoo hoo hoo” using “Cellos” ‘

Du kan finde flere sange på internettet, eksempelvis hos UsingMac.

Banner

Med den meget simple kommando “Banner” kan du lave store tekstbannere. Du skal blot åbne Terminalen og skrive Banner efterfulgt at den tekst du vil skrive, for eksempel Hej.

Billedformater til screenshots

Det er ikke altid lige let at skifte billeformatet på screenshots, men meget enkelt i Terminalen. Skriv blot defaults write com.apple.screencapture type jpg, hvor sidstnævnte “jpg” definerer formatet. Du kan også skrive png, bmp osv.

Time Machine med NAS

Vil du benytte Time Machine med et drev der ikke er understøttet, eksempelvis NAS, så prøv med defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1. Herefter vil de ikke-understøttede drev blive vist i Time Machine. Du skal dog være forsigtig med brug af dette, da det jo er at omgåes Apples officielle understøttelse af diske i Mac OS X.

Screen Saver som baggrund

Med kommandoen /System/Library/Frameworks/ScreenSaver.framework/Resources/ScreenSaverEngine.app/Contents/MacOS/ScreenSaverEngine -background kan du bruge den aktuelle screen saver som baggrund på skrivebordet.

Screensaveren lukkes automatisk når du afslutter Terminalen.

God fornøjelse!

© 2010, https:. All rights reserved.