Minitest: iPhoto 11

Apple frigav i sidste uge en ny version af iLife og her ser vi lidt nærmere på iPhoto 11.

iLife 11-pakken er netop nu til salg i Apple Store og de første brugere er så småt ved at afprøve mulighederne og det har vi også gjort her på redaktionen, hvor vi ser lidt nærmere på iPhoto 11.

Apples Back to the Mac-event handlede ikke om at flytte fokus tilbage på Mac, men derimod om at flytte nogle af ideerne fra iOS over i Mac OS X og Mac-programmerne, som dem i iLife, og det er lykkedes ganske godt.

iPhoto 11 ligner nemlig programmerne i iOS, særlig når man vælger den nye fuldskærms-visning. Via en knap nede i venstre hjørne kan man nemlig klikke sig til fuldskærmsvisning og derfra styre stort set alle funktioner i iPhoto 11. Det kræver lige lidt tilvending at mestre den nye brugerflade, men flot det er den. Derudover er der ikke så meget rosende at sige om fuldskærmsvisningen andet end at den er der og at det tilsyneladende er fremtiden for flere af Apples programmer, som Steve Jobs fortalte i forbindelse med præsentationen af iLife 11.

Smukt og ligesom på iPad

Blandt nyhederne i iLife 11 er en række nye temaer til lydbilledshows og de er rigtig flotte og nemme at sætte op og leveres komplet med overgange. Der er dog ikke noget banebrydende nyt ved de nye temaer, de gamle var sådan set fine nok og flere af dem er da også stadig at finde i iPhoto 11, så det er ikke rigtig en funktion vi gider betale ekstra for eller iøvrigt uddybe mere. Det er opdateringen for kedelig til.

En anden nyhed er nye muligheder for at lave fotobøger og kort, der præsenteres i en karrusel med fotos på forsiden, samt en række muligheder for at justere inden man køber bogen hos Apple. Det er flotte bøger og en flot funktion, ligesom også prisen er flot (høj), men sikkert kan være pengende værd. Funktionen er dog ikke mere interessant end at den er der og ser godt ud.

Langt mere interesant er delingsfunktionerne der er forbedret kraftigt, så du kan dele fotos via sociale netværk og email. Specielt emaildelen er interessant i iPhoto 11, hvor det nu er muligt at samle billeder og sende dem via email, direkte fra iPhoto 11. Det er en rigtig god og funktionel mulighed, der er noget værd, og nå ja den ser også godt ud. I højre side har du mulighed for at vælge en række flotte temaer til dine billeder før du sender dem via email. iPhoto 11 synkroniserer adresser med din adressebog, så du slipper altså helt for at åbne dit mail-program. God funktion og godt fundet på.

Email med skabeloner til højre, direkte fra iPhoto 11. det kan vi li'

Endelig er også Steder og Ansigter forbedret lidt, men Steder har stadig problemer med den korrekte placering af nålene på kort med billeder fra redaktionens tre testmaskiner. Det gør kortvisningen og det nye tema til lysbilleder, der baserer sig på Steder, ubrugeligt.

Man kan mene hvad man vil om at iOS skal fylde mere og mere, men flot det er det i iPhoto 11 og nu skal man jo også huske på, at iOS blev til ud af Mac OS X og ikke omvendt.

Konklusionen på vores første gennemgang af iPhoto 11 er dog, at det ikke udelukkende for iPhotos skyld kan betale sig at opgradere. Der er nemlig masser af bugs i programmet, eksempelvis oplever vi lange responstider af og til, idet programmet er meget tungt. Derudover svarer programmet ikke altid når man vil gå til fuldskærmsvisning, ligesom flere andre brugere rapporterer om crashes. Meget vil sikkert være nået med en simpel opgradering af de værste bugs og sådan en er sikkert allerede på vej fra Apple.

Sidst men ikke mindst mener vi ikke at de nye overgange og temaer og muligheder er nok til en opgradering af denne størrelse. Vi er således fint kørende med den gamle version af iPhoto.

Samlet set vil vi ikke anbefale iPhoto 11 medmindre du er vild med iOS-udseendet og sætter det højere end funktionaliteten.

Vi giver fire ud af fem stjerner for det rene og rå design, men tre ud af fem stjerner for programmets samlede funktionalitet og nyhedsværdien i iPhoto 11.

(Af: Per M.)

© 2010, https:. All rights reserved.