Censur: Kina strammer grebet.

New York Times rapporterer at den elektroniske censur i Kina er nået op på et nyt niveau.

At Kina er urolig over at de demokratiske oprør i Nordafrika og Mellemøsten risikerer at sprede sig til den kommunistiske republik selv er velkendt.

Nu rapporterer New York Times, hvordan styret forsøger at inddæmme alt, hvad der kan smage lidt af oprør eller protest.

En forretningsmand i Beijing diskuterede restaurant-valg med sin forlovede over telefonen. Da kæresten tilsyneladende ikke køber hans forslag siger forretningsmanden – med et citat fra Shakespeare: “The lady doth protest too much, methinks. Den anden gang han siger ordet “protest” bliver forbindelsen afbrudt.

Tilfældigt? New York Times kender til flere eksempler på mobiltelefoner, der er blevet afbrudt i forbindelse med ordet “protest” – både på kinesisk og engelsk.

Også på mailfronten er regimet aktivt. Google har anklaget for at afbryde deres Gmailserivce – og skyde skylden på tekniske problemer hos Google. Problemerne for Google begyndte for circa en måned siden, hvor anonyme kommentarer på nettet opfordrede folk, der var utilfredse med regimet, til at mødes hver søndag.

Kinas eksempel viser hvor sårbar individdets frihed er i vores moderne, digitaliserede verden. At kunne overvåge samtaler og skriftlig korrespondance som det tilsyneladende sker nu i Kina må være Stalins og Hitlers våde drøm. Det mest bekymrende er at det faktisk er utrolig svært at gøre noget ved. Når først et regime har besluttet sig for at køre en så stram censurpolitik er faktisk ingen firmaer, institutioner eller folkelige bevægelser, der kan stille noget op – andet end at hoppe af det digitale liv og gå tilbage til “gammeldags” kommunikationsformer som breve og IRL-samtaler.

Kilde: New York Times

 

© 2011, https:. All rights reserved.