Grafisk: Sådan spredte Osama-nyheden sig på Twitter (Opd.)

SocialFlow har analyseret 14.8 millioner Tweets, der tilsammen giver dette billede.

At Twitter efterhånden er The Place To Be, hvis man ønsker dampende varme nyheder, er vist klart for de fleste efter Osama bin Lens posthume Twitter-rekord.

Men hvordan kan man stole på at det er de “rigtige” nyheder, der spreder sig som steppebrande på Twitter, og ikke uefterprøvede rygter?

SocialFlow, som er en Twitter-optimerings platform, har analyseret de Tweets, der startede spekulationerne efter annonceringen af Obamas tale.

Fra talen er annonceret går der straks spekulationer igang om, hvad talen handler om. Der gættes på alt muligt, fra Gaddafis død, til landtropper i Libyen, men mange af disse spekulationer rammer faktisk rigtigt, og gætter med det samme på bin Laden. Det interessante er at disse tidlige tweets ikke får den store betydning i spredningen af rygtet om bin Ladens død. Tilsyneladende er personerne ikke troværdige nok, eller deres tweets ikke overbevisende nok til at nogen finder anledning til at retweete dem, og derfor “dør” disse spekulationer forholdsvist hurtigt ud.

Det er først tweetet fra Keith Urbahn der sætter gang i sagerne. Keith Urbahn arbejder for Donald Rumsfeld, som er tidligere forsvarsminister, og denne placering, samtidig med at han i sit tweet selv refererer til “en pålidelig kilde” giver tilsyneladende en overbevisende troværdighed. På ét minut er sker der 80 retweets og på to minutter over 300.

Blandt de første til at retweete nyheden er Brian Stelter, som er jounalist på New York Times, og som har over 50.000 followers på Twitter. Og herfra ruller lavinen. Som man kan se på billedet er der to næsten lige store “centre” i tweetjunglen, nemlig Keith Urbahn og Brian Stelter. Brian Stelters troværdighed sammen med hans popularitet som jounalist er tilsyneladende så overbevisende en faktor at hans followers tager hans tweets for gode varer og sender dem videre.

Så i tilfældet Osama bin Ladens død kan man konkludere at Twitter virker som nyhedsmedie – at der tilsyneladende er en fint fungerende indbygget censur i Twitter-fællesskabet, som filtrerer forkerte og unødvendige oplysninger fra. Det skræmmende er, hvis det samme ikke er tilfældet i andre situationer. Lige nu er Twitter jo også “reguleret” af de traditionelle nyhedsmedier, som vi trods alt stadig bruger som vores mest troværdige nyhedskilde. Risikerer vi i fremtiden at løbe efter halve vinde, erklære krig mod Kina eller gemme os for marsmænd, hvis Twitter og lignende netværk får for stor indflydelse? Svaret tweeter vel i vinden indtil videre.

Socialflow

Opd. 26. maj:

Et eksempel på effektiv spredning af falske rygter, der omgår Twitters “selvregulering” har allerede fundet sted. Læs historien her.

© 2011, https:. All rights reserved.