Nokia styrtbløder markedsandele i Vesteuropa

Android og Apple er de store vindere på mobilmarkedet i Vesteuropa.

En analyse fra IDC viser at Samsung har overtager førstepladsen som den største producent, mens Nokia nu må nøjes med andenpladsen. Nokias markedsandel er faldet med 10% i første kvartal 2011 i et marked, der ellers er vokset med 5% til ialt 45 mio. enheder.

På trediepladsen kommer Apple, som har en markedsandel på 4,4 mio mod Nokias 12,6 og Samsungs 13,2 mio. det mest bekymrende for Nokia er, at mens de selv taber markedsandele, vokser alle konkurrenterne mindst i takt med markedet. Størst vækst står HTC for, idet det taiwanesiske selskab tredoblede salget, mens Apple og RIM opnåede en vækst på 50%.

Ser man kun på smartphonemarkedet er Apple ved at kunne mærke ånden i nakken fra Android-producenterne. Apple vækstede som sagt ca. 50%, mens smartphonemarkedet totalt oplevede en vækst på 75%. Her er det igen HTC og Samsung, der kommer ud som de store vindere med en vækstrate på henholdsvist 271% og 744%. Apple er dog stadig ledende indenfor smartphones med en markedsandel på 20,80%, mens Nokia her kommer ind på en andenplads med 19,60%. Trist forNokia er dette et fald på ikke mindre end 15% i forhold til sidste år.

Ser man på de forskellige styresystemers udbredelse kommer Android ind som en klar nummer 1 med en markedsandel på 35,7. Det er både iOS, Symbian og RIM, der taber markedsandele, igen går det hårdest ud over Nokia, som har oplevet en halvering siden 1. kvartal 2010.

Undersøgelsen siger ikke noget om WP7, som ikke er opgjort selvstændigt under styresystemer, men analytiskere regner med at der er solgt 1,5 mio enheder med WP7 ud af et samlet antal enheder på 21,2 mio, hvilket ikke kan siges at være prangende. Et tegn på at salget går trægt er, at mange udbydere og forhandlere på det seneste har sænket prisen på WP7-enheder betragteligt, hvilket kunne tyde på at de forsøger at bringe lagerbeholdningen ned.

© 2011, https:. All rights reserved.