Twitter-scam: En falsk fjer bliver til fem høns

Hvor langt kan man komme med at sprede falske rygter på Twitter? Spørg Graham Linehan.

Twitter har udviklet sig med eksplosiv fart og er på den seneste også blevet stedet, hvor “breaking news” bliver til. Både i forbindelse med revolutionerne i Nordafrika, oprørene i Mellemøsten og senest i forbindelse med drabet på Osama bin Laden har Twitter spillet en afgørende rolle i at få nyheder spredt og i mange tilfælde været “først” med nyhederne.

En fantastisk udvikling, ingen tvivl om det. Men Twitters rolle i nyhedsspredningen er problematisk, eftersom Twitter ret beset ikke er andet end en gigantisk landsbybrønd. Hvor folk i forne tider mødtes ved brønden og udvekslede nyheder om trehovedede lam, født i nabolandsbyen (altid i nabolandsbyen!), rygter om utroskab, graviditeter og andre sager af essentiel vigtighed, så mødes hele verden nu på Twitter og udveksler circa de samme nyheder og rygter. Med andre ord skal man tage sig i agt for “nyheder”, hvor kilden bagved er usikker, og det kan være svært at gennemskue på Twitter.

Tag nu comedyforfatteren Graham Linehan. Han er tekstforfatter på det britiske underholdsningsprogram “The IT-Show”, og Lineham syntes – af uransalige årsager – at det kunne være spændende at sprede en falsk nyhed på Twitter om at Osama bin Laden så The IT-Show, og se hvor langt “nyheden” ville sprede sig. I sandhed et spændende eksperiment.

Lineham starter med at benytte regel nummer 1 for rygtespredning, nemlig at lade som om at rygtet allerede er i cirkulation:

“Does anyone have confirmation that Osama was watching ‘The IT Crowd’ in these home movies? Amazing if true. Don’t know how to feel.”

Da dette første tweet ikke kaster den store opmærksomhed af sig, følger han op med endnu et tweet – denne gang med ansørselstegn, så det ser ud som om han citerer en anden:

“…seen in several videos watching and mouthing dialogue from the cult Channel 4 sitcom.” Unbelievable. #itcrowd#OBL

Kombinationen af anførselstegnene og hashtag’sene sætter noget i gang. Herefter er han hurtigt i stand til at retweete andre tweets om det samme emne:

“so Osama Bin Laden used to watch The IT Crowd, nice to know I have something in common with the guy who was the worlds most wanted man :L”

“If you’ve never seen The IT Crowd, please don’t let the fact that a mass-murdering terrorist leader watched it put you off. It’s still great”

Da folk begynder at efterspørge en reference sender han dette tweet:

“Weirdly, reference has been removed. Security reasons? http://tpm.ly/kqmhdq RT @YC19916: can you send a link to this article ?”

Herefter hopper etablerede nyhedsstationer som Freesat TV med på historien og dækker “nyheden”, men samtidig sker der noget helt andet:

“Osama Bin Laden was watching the IT crowd when they got him apparently”

Dette tweet er fra @GavRov, en person som ikke har noget at gøre med rygtets oprindelige “ejermand”, og det er tydeligt at historien nu tager en hel nu drejning. Osama var ikke bare fan af IT Crowd – han sad og så et afsnit, så Navy Seals stormede bygningen!

Graham Linehan forsøger nu at standse historien ved at fingere at det i virkeligheden var et helt andet show, Big Bang Theory, som Osama angiveligt skulle have set. Men som han selv skriver på sin blog, er det som at vende et krydstogtskib, flere og flere nyhedsmedier bringer “historien”. Graham beslutter til sidst at afsløre bluffnummeret på sin blog.

Linehans stunt er forholdsvist uskyldigt, og ændrer på ingen måde verdenshistoriens gang. Men det er et eksempel til skræk og advarsel for os allesammen om at man må intet tidspunkt må glemme at forholde sig kritisk til nyheder og “fakta” – heller ikke på Twitter. Tværtimod kan man sige at den moderne digitale-sociale verden skærper kravene for kildekritik, både for medierne og for medieforbrugerne.

Kilde: Graham Linehan

 

 

 © 2011, https:. All rights reserved.