Undgå censur og spærringer af hjemmesider

Folketinget vil indføre censur via DNS-spærring af udvalgte sider, som staten mener driver ulovlig virksomhed.

Censur er desværre blevet et nyt værktøj for lovgivere i frie demokratiske samfund. Det har hidtil betydet at blandt andet Piratebay er blevet blokeret, selvom ikke alt på Piratebay er ulovligt og det at tilgå siden i sig selv ikke nødvendigvis kan siges at være ulovligt.

Folketinget har netop vedtaget en ny lov der pålægger internetudbydere at blokere for udvalgte medicinhjemmesider, som ulovligt sælger kopimedicin. Mange kritikere hævder dog at løsningen ikke er censur og det kan vi kun være enige i.

Ifølge den nye lov tvinges udbyderne til at lege smagsdommere og det kan falde tilbage på selskaberne selv, der kan få sagsanlæg hvis de lukker de forkerte sider ned. Problemet er at netop udbyderne kommer til at agere myndighed hvis de har lyst og det er et juridisk skråplan at bevæge sig ud på, på samme måde som censur er et skråplan. Heldigvis for udbyderne er ordningen frivillig og derfor ikke noget man kan pålægge dem.

Flere aktører i telebranchen vil dog heller ikke uden videre blokere for visse hjemmesider uden en dommerkendelse. Argumentet er at man ikke i branchen føler at man har den juridiske kompetence til at lege myndighed og vurdere siders lovlighed.

Hvis du er træt at censur er det dog forholdsvist nemt at komme udenom spærringer. Du skal blot benytte åbne DNS-adresser, eksempelvis Googles, som er 8.8.8.8 og 8.8.4.4.

 

© 2011, https:. All rights reserved.