Google sagsøges af irsk hotel

Irske Ballymascanlon Hotel sagsøger Google på grund af autocomplete-forslag, der antyder at hotellet er i betalingsstandsning.

Søger man på Ballymascanlon Hotel i Google, kommer Google nemlig med et forslag der hedder “Ballymascanlon Hotel receivership” (betalingsstandsning), hvilket har afstedkommet en lavine af telefonopkald til hotellet fra grædende kommende brude, der vil vide om deres reservation til bryllupsrejsen nu er aflyst.

Helt klart bad-for-business!

Det er faktisk ikke første gang, Google er blevet sagsøgt på grund af forslag i autocomplete. I Frankrig lagde en dømt sexforbryder sag an, fordi hans navn udløste forslag som “N.N. dømt” og N.N. satanist” og i en italiensk erhvervsdrivende trak Google retten for forslag, der antydede at manden var en svindler. Begge personer vandt sagsanlæggene.

Man kan undre sig over, at Google taber disse sagsanlæg. Forslagene dannes ud fra populære søgninger, og det er jo som sådan ikke Google, der foreslår forslagene, men brugerne.

Men sagerne belyser en af farerne ved autocomplete-funktionen,  for det er vel teknisk set muligt at “bagvaske” en personliug fjende, eller en erhvervsmæssig konkurrent, ved at lave en stor mængde søgninger på for eksempel “firma XX konkurs”, “Jens Hansen svindler” eller “produkt YY fejl”. Laves denne øvelse tilpas mange gange vil Google begynde at foreslå søgningen til andre, der søger på firmaet/personen/produktet – og så har man sået mistillidens frø i folk – uden at der overhovedet er noget om sagen!

 

© 2011, https:. All rights reserved.