Baggrund: Patentkrigen

Patentkrigen mellem Google på den ene side og Apple, Microsoft, Sony m.fl på den anden side er blevet rygende varm i de seneste dage. Men hvem er helte, hvem er skurke – og hvad drejer det sig egentlig om?

Hele patentkrigen eskalerede for alvor i sidste måned, da det konkursramte Nortels patenter kom til salg. Google bød på patenterne, men så sig slået på målstregen af Rockstar Bidco, som ejes af en stribe tech-giganter i fællesskab, blandt andre Apple, Sony, Microsoft og RIM.

Med købet af Nortel, kom Bidco i besiddelse af over 6.000 mobil-patenter, og Google er nu rædselsslagen for at selskaberne bag Bidco vil bruge disse patenter i retssager mod Googles mobile styresystem Android, hvilket de fleste analytikere er enige om er den primære årsag til Bidco’s opkøb. Købet er dog godkendt af de amerikanske og canadiske myndigheder, men det amerikanske justisministerium vil også se nærmere på Bidco’s motivationer, hvilket i sidste ende kan blive redningen for Google.

Det hele handler om hvorvidt patenterne skal bruges defensivt eller offensivt. Vil man bruge patenterne offensivt – altså til at udvikle ny teknologi – er der ingen ko på isen. Men hvis patenterne udelukkende skal bruges defensivt – altså til at forhindre konkurrenter (læs: Google) i at bruge teknologien bag patenterne er det ikke i orden.

Hvis Bidcos køb af Nortonpatenterne får den endelige blåstempling, betyder det at firmaerne bag Bidco kan tvinge Google til at betale tårnhøje afgifter for at benytte teknologi, der baserer sig på patenterne, hvilket i praksis kan blive dødsstødet for Android.

Men sagen stopper slet ikke her. Både Apple og Google er begyndt at vise interesse for firmaet InterDigital, der ligger inde med ikke mindre end knap 9.000 patenter indenfor mobilområdet. Google har simpelthen ikke råd til ikke at købe disse patenter, men på den anden side har de næppe heller råd til at købe dem, da Apples kontantbeholdning pt er circa dobbelt så stor som Googles.

Apple ejer i forvejen over 10.000 patenter, og Microsoft har over 20.000. Google selv har efter købet af IBM’s patenter kun lidt over 1.000.

 

© 2011, https:. All rights reserved.