3D på IFA: Hvad er nyt?

Som forventet fyldte 3D en del på IFA. Her er et overblik.

Selv om forbrugerne indtil videre ikke synes videre begejstrede for hele 3D-konceptet, bruger producenterne stadig mange kræfter på at videreudvikle teknologien.

En undersøgelse viste sidste år at forbrugere verden over er skeptiske overfor 3D-fjernsyn, og senest har også EA-bossen John Riccitiello udtrykt sin skepsis til 3D på spillekonsollerne.

Alligevel var 3D teknologien i allerhøjeste grad til stede på IFA-messen i Berlin. Udover monitorer med 3D, og Sonys syrede 3D-hjelm havde tv-giganterne LG og Toshiba hver deres bud på de nyeste 3D-fjernsyn med.

Toshibas bud, ZL2, ligger i den absolutte topklasse: et 55″ brilleløst 3D TV med en opløsning på  3840 x 2160 p, svarende til fire gange HD, hvilket er den største brilleløse 3D-skærm til dato.

ZL2 benytter en 3D-teknologi, hvor der sendes to forskellige billeder til henholdsvis højre og venstre øje med en kort tidsforskydning, hvilket skaber 3D-effekten hos seeren uden brug af goofy udseende briller. Fordelen ved den brilleløse teknologi er, at man ikke ligner en idiot imens man bruger den, bagdelen er at teknologien indtil nu har begrænset seerskaren foran skærmen til én person, fordi den krævede at man kigge fra en helt bestemt vinkel for at de to forskudte billeder ligesom “rammer” ordentligt.

Det store gennembrud ved ZL2 ligger i muligheden for at levere brilleløs 3D til flere seere på én gang. Det sker ved hjælp af ansigtsgenkendelse, hvor teknologi i skærmen er i stand til at “opdage” op til ni ansigter i rummet foran den og dermed tilpasse de forskudte billeder til op til ni forskellige betragtningsvinkler.Ifølge de få anmeldelser, der indtil nu cirkulerer på nettet, er 3D-oplevelsen dog ikke helt optimeret – endnu. Men teknologien i ZL2 er virkelig et kvantespring, og det er uden tvivl et spørgsmål om tid, før Toshiba har fået styr på de sidste detaljer.

ZL2 kommer indtil videre til det tyske marked til december, hvorefter andre europæiske markeder vil følge. Prisen kommer til at ligge på €8.000 i Tyskland, hvilket i danske kroner – og med dansk moms – nok bringer os tæt på 70.000 kr, hvis vi altså får det at se herhjemme.

LG er også på banen med nye modeller i deres Cinema 3D serie. LG benytter en 3D-teknologi, der kræver passive briller – ligesom dem, man får udleveret i biografen. Denne løsning er mere gennemprøvet, og derfor også billigere, og LG’s 3 nye modeller er da også nede i et prisleje, hvor lidt flere kan være med. Til gengæld må man altså finde sig i brillerne.

LG’s tre nye modeller hedder LW980W, LW540N og LK950N og kommer i størrelser fra 42″ til 55″. Priserne starte ved 10.000 kr.

Det store spørgsmål er så, om forbrugerne rent faktisk er interesserede?

 

 

 

© 2011 – 2017, https:. All rights reserved.