Facebook følger dig, selv om du er logget ud

Sådan undgår du at blive stalket af Facebook

Et af de seneste tiltag på Facebook er at Facebooks apps fremover kun behøver at spørge dig én gang om den må dele de informationer, du giver den. Har du en gang godkendt app’en vil den fremover dele hvad som helst, uden at den oplyser dig om det. Det betyder at hvis du for eksempel læser en artikel på en hjemmeside, som du har givet adgang til din facebookprofil, vil det automatisk dukke op i din tidslinie, at du har læst artiklen.

Implikationerne er umiddelbart ret voldsomme, og kræver at man holder tungen lige i munden, hvis man foretager sig noget på nettet, som man ikke lige synes at ens kæreste/mor/bedste venner skal vide noget om. Og det værste er at det er temmelig uoverskueligt at holde styr på, hvem man har givet adgang til ens facebookprofil. Rådet har i første omgang været at logge ud af Facebook, når man ville surfe “privat” på nettet.

Men det viser sig at konsekvenserne er langt mere vidtrækkende end nogen havde forestillet sig. Bloggeren Nik Cubrilovic har opdaget, at det ikke engang er nok at logge ud af Facebook.

Facebook sletter nemlig ikke de relevante cookies, men ændrer bare deres status. Det betyder at selv om du tror du er logget ud af Facebook, vil Facebook stadig registrere hver eneste gang du går ind på en side, der har en Facebookwidget, som en”Like”- eller “Del”-knap.

Facebook har ifølge Nik Cubrilovic brugt denne fremgangsmåde i hvert fald i et år – måske endnu længere, og det vel at mærke uden nogen steder at informere om det.

Havde det været en statslig organisation, der fulgte sådan en fremgangsmåde havde der været tale om rene stasimetoder. At et privat firma i et sådant omfang indsamler informationer uden brugernes vidende er mildt sagt bekymrende.

Der findes dog flere måder at undgå at Mark Zuckerberg kigger dig over skulderen.

Den ene løsning er at slette alle Facebook-cookies i din browser hver eneste gang du logger af Facebook.

Alternativt kan man sørge for at bruge én browser til Facebook, og en anden til almindelig surfing.

Endelig er der en tredie mulighed i Chrome, med denne applikation, som simpelthen eliminerer alle Facebookswidgets på de hjemmesider du besøger

© 2011, https:. All rights reserved.