Apple får yderst vigtigt patent

Apple har nu patent på alt hvad der handler om location services.

Google, Facebook, Samsung, Microsoft, HTC og alle andre der benytter sig af såkaldte location services, eks. til at vise placeringer på kort, kan godt begynde at forberede sig på måske kommende licens og retssager om lokations-services.

Apple har nemlig scoret et af de mest centrale og brede patenter man overhovedet kan få fat i. Patentnummer RE42,927 beskriver de mange forskellige location services, inklusive GPS og stregkoder, som nu tilhører Apple.

Patentet er oprindeligt fra 1998 og tilhørte Xerox frem til 2009.

Om patentet kan man blandt andet læse i indledningen:

“A location information system uses a positioning system, such as the civilian Navstar Global Positioning System (GPS), in combination with a distributed network. The location information system includes a radio transceiver for communicating to the distributed network and a GPS receiving system. The GPS receiving system receives a signal from the GPS and converts it into a coordinate entry. The coordinate entry is transmitted to the distributed network for retrieval of corresponding location specific information. The location specific information may reside on a web page. The coordinate entry may be incorporated into the web page address that supports the coordinate entry or linked to an existing web page associated with the coordinate entry. The web page and associated information is displayed. Bar code labels, infrared beacons and other labeling systems may also be used in the location information system in place of or in addition to the GPS receiving system to supply location identification information.”

“This patent is so basic that it would be hard to get around it. Just about any location-based system at its heart has to transmit a local location and receive information in return. That leaves the question of what Apple will decide to do … and to whom”, skiver Erik Sherman fra CBSnews.

 

 

© 2011, https:. All rights reserved.