Carrier IQ og iOS

Spionsoftwaren Carrier IQ er også til stede i iOS.

I går begyndte skandalen om Carrier IQ for alvor at rulle, efter at en Android-udvikler lagde en video frem, der dokumenterede af spoftwareprogrammet er i stand til at registrere – og måske sende – tastaturindtastninger, og dermed indhold af SMS’er, kodeord og andet personligt indhold.

Kort fortalt er Carrier IQ et stykke software som teleselskaberne bruger til at monitorere og diagnosticere brugen af smartphones på deres net, for bedre at kunne fejlfinde og optimere deres netværk. Så langt så godt – det er vel de færreste der kan have noget imod at teleselskaberne forsøger at forbedre deres produkt. Problemet er at oplysningerne indsamles uden brugernes vidende, OG at det virker som overkill – mildest talt – potentielt at kunne sidde og læse brugernes SMS’er, kodeord osv for at kunne optimere sit netværk!

Problemet med Carrier IQ er tilsyneladende størst på Android, mens hardware- og softwareproducenter som Nokia, BlackBerry og Microsoft afviser at bruge Carrier IQ. Men også på iPhone findes en version af Carrier IQ, om end en noget mere tandløs udgave.

Jailbreakeren Grant Paul har publiceret sine undersøgelser af iOS, hvor han har fundet en IQAgent log og referencer til en server kaldet collector.sky.carrieriq.com i iOS 3.1.3.

Også i iOS 5 er der spor af Carrier IQ.

Men til forskel fra Android-udgaven er versionen i iOS begrænset i og med at den “kun” indsamler oplysninger om telefonnummer, land og teleselskab, og lokation, hvis man har slået lokationstjenester til. Grant Paul har ikke fundet tegn på at programmet har adgang til indtastet tekst, webhistorik, kodeord, tekstbeskedet eller lignende.

Ifølge Grant Paul er det endvidere muligt at deaktivere Carrier IQ i IOS (hvilket ikke er tilfældet på Android), ved at slå “diagnostik og brug” fra i indstillinger.

Apple er ligeledes kommet med en officiel udtalelse, der bekræfter Grant Pauls undersøgelser.

I udtalelsen hedder det at Carrier IQ ganske rigtigt har været tilstede i iOS fra version 3.0 og frem, men at Apple har stoppet for understøttelsen af Carrier IQ fra og med iOS 5 og vil udfase programmet helt med en senere opdatering.

Apple afviser desuden på noget tidspunkt at have registreret tastaturindtastninger, beskeder og anden personlig information, og udtaler at al information sendt til Apple har været krypteret og anonymiseret og iøvrigt har krævet brugerens godkendelse (hvilket må siges at være at strække sandheden en kende: hvis “godkendelse” er lig med “aktivering af diagnostik og brug” er der nok ikke mange brugere, der helt har forstået hvad de har godkendt).

Om Carrier IQ overhovedet er et problem i Danmark er endnu usikkert. Det kommer an på om de danske teleselskaber benytter sig af programmet. Vores søstersite GadgetZonen har spurgt 3, Telia, TDC og Telenor om det er tilfældet, og vi publicerer naturligvis deres svar.

Læs mere om Carrier IQ på GadgetZonen.

© 2011, https:. All rights reserved.