EFF: Jailbreaking kan blive strafbart (igen)

Organisationen Electronic Frontier Foundation advarer om at jailbreaking kan strafbart hvis en midlertidig fritagelse ikke fornyes.

Jailbreaking er en utrolig populær sport for mange iPhone-entusiaster, som rooting er det for Android-fanboys. Den seneste jailbreak Absinthe til iPad 2 og iPhone 4s blev downloadet over 1 million gange på det første døgn.

Med et jailbreak/root åbner man enheden, hvilket giver mulighed for brugeren selv for at tilpasse sin enhed, hente apps, der ikke er i de officielle markedet osv. og betragtes af mange som en ret, man har som bruger. Eftersom man har betalt for hardwaren, må man også have lov til at tilpasse den som man vil, lyder argumentet.

Hardwareproducenterne har en lidt anden opfattelse. Ingen hardwareproducenter bryder sig om rooting eller jailbreaking, og argumententet herfra er at rooting og jailbraiking bryder med en lov om kopibeskyttelse (helt præcist section 1201 i the Digital Millennium Copyright Act (DMCA)).

Indtil nu har rooting og jailbreaking af smartphones været tilladt som følge af en undtagelse fra loven, men ifølge EFF udløber denne undtagelse i år, hvilket kan betyde at loven kan bruges til at retsforfølge og straffe personer der jailbreaker eller rooter deres smartphone.

EFF ønsker også at forbedre og udvide undtagelsen omfang. Undtagelsen har indtil nu kun omfattet smartphones, hvilket indebærer at tablets pt. IKKE er omfattet, og det derfor reelt set muligvis er strafbart at jailbreake en iPad, mens jailbreaking af en iPhone ikke er ulovligt!

EFF ønsker også at få spillekonsoller omfattet af undtagelsen, hvilekt de heller ikke er på nuværende tidspunkt. Sidste år fik hackeren Geohot dette at føle, da Sony sagsøgte ham for at have jailbreaket sin PS3.

Er du tilhænger af jailbraking/rooting kan du hjælpe EFF med at forsøge at for undtagelsen forlænget og udvidet ved via deres hjemmeside.

 

 

© 2012, https:. All rights reserved.