Nu skal iPad’en med i skole

Apples New York event handlede ganske rigtigt om at få lærebøgerne ned på iPad’en.

Apple er et af de få firmaer, om ikke det eneste, der har revolutioneret ikke bare én men flere brancher. Fra computerindustrien til musikbranchen og senest mobilbranchen har Apple indenfor de sidste ti til femten år sat dagsordenen, og men det ser ud til at der stadig er nye erobringsmarker tilbage.

Nu er turen kommet til uddannelsesområdet, hvor Apple vil revolutionere måden man laver og distribuerer lærebøger og andet undervisningsmateriale.

Apple præsenterer derfor iBooks 2, iBooks Author og iTunes U, som tilsammen gør det muligt at konstruere og distribuere lærebøger, flottere og lettere end nogen sinde før.

iBooks 2

Den opdaterede udgave af iBooks har fået en særlig sektion til lærebøger. Bøgerne kan nu indeholde nye elementer som film og animationer og understøtter interaktive muligheder som zoom, så man kan zoome ind på et billede af for eksempel en celle i en biologibog. Det nye format indeholder også forbedrede muligheder for at tage noter og – vigtigst af alt – er bøgerne altid up-to-date for selvfølgelig er det muligt løbende at opdatere dem.

iBooks Author

iBooks Author er det ventede “Garageband for iBooks”. iBooks Author er det redskab, der tilbydes til udgiverne, og ligesom GarageBand, der er en simpelt, men alligevel avanceret redskab, der giver glade amatører mulighed for at lave stor musik, giver iBooks Author undervisere mulighed for at lave deres eget undervisningsmateriale uden at det kræver den helt store tekniske indsigt.

iBooks Author kan allerede nu hentes i Mac App Store.

iTunes U

I den tungere ende ligger den selvstændige app iTunes U, der har mere avancerede funktioner og henvender sig til de videregående uddannelser.

Billigt, opdateret undervisningsmateriale.

Fordelen ved at bruge iBooks 2 i skoleregi er at man får mulighed for altid at have billigt, opdateret undervisningsmateriale til rådighed, istedet for slidte og uddaterede bøger. I USA er der allerede flere lærebøger klar i iBookstore fra de forlag, som Apple har haft forhåndsaftaler med. Prisen er max $15 pr. bog, og det loves at de altid vil være opdaterede med den nyeste viden. Det bliver spændende om de danske forlag vil tage ideen til sig og begynde at udgive undervisningsmateriale via iBookstore.

Fordelene er åbenlyse. Tænk som jurastuderende at kunne slæbe Karnov med til forelæsning eller studiegrupper, og endda få mulighed for mere intuitive og avancerede søgemuligheder end der er mulighed for i den gamle, “analoge” udgave. Det vil være muligt at cykle i skole med blot en iPad og en madpakke i rygsækken i stedet for 27 fedtede, lasede bøger til fem forskellige fag – alle udgivet i kong Volmers dage!

Skolerne kan spare enorme summer på indkøb af undervisningsmateriale, slippe for at bruge kostbar plads til opbevaring og dødssyg administration af, hvilke elever der mangler at aflevere hvilke bøger. Forlagene får også en række fordele, såsom sparede omkostninger til fysisk trykning og distribution, og forfatterne får en kreativ platform med helt nye pædagogiske værktøjer og mulighed for at opdatere indholdet, når det er relevant.

Pris: En iPad

Skal ideen slå an, kræver det at uddannelsessektoren, fra forlag til skoler, bliver enige om at bruge platformen, og dermed betale den pris, det koster: nemlig iPads til alle lærere og elever! Hvis Apples strategi lykkes vil de sætte sig så ufatteligt tungt på skolerne, at hardwaresalget alene vil kunne betale for de udgifter der er ved at stille iBooks til rådighed. Og det er selvfølgelig også planen. Tager skolerne Apples platform til sig, vil Apple ikke blot få en ny storkunde i form af skolesystemet – de vil også opflaske de kommende generationer til at bruge iPad i en sådan grad at de, når de er færdigudklækkede, næppe kunne forestille sig at bruge noget andet………

Læs meget mere om iBooks to og se videoer på Apples hjemmeside.

Læs også:

Undersøgelse: iPad i undervisningen giver klogere elever 

Apples lærebøger går som varmt brød

Forlægger: iBooks 2 var Jobs’ vision 

iBooks 2: Et nærmere kig

 

© 2012, https:. All rights reserved.