Apple på charmeoffensiv efter kritik af underleverandører

Apple åbner op for uafhængige inspektioner af underleverandører og tillader tv-program om Foxconn.

Efter den massive kritik af specielt arbejdsforholdene på den kinesiske fabrik Foxconn, som er en af Apples store underleverandører, har Apple nu for alvor skruet op for PR-maskinen for at komme den negative omtale til livs.

Apple har fornyligt meldt sig ind i organisationen Fair Labor Association (FLA), der også har igangsat undersøgelser af arbejdsforholdene på blandt andet Foxconn.

Derudover har tv-selskabet ABC, som de første nogensinde, fået lov til at besøge Foxconn og bringe et indslag fra fabrikken i programmet Nightline som vises tirsdag aften, amerikansk tid.

Begge initiativerne møder dog kritik for at være for ukritiske. FLA er en frivillig organisation for arbejdsgivere, og mange betvivler at FLA’s undersøgelse vil være kritisk nok, men snarere er et spil for galleriet.

Ligeledes har Apple og ABC mange fælles interesser. ABC er ejet af Disney, som historisk via Steve Jobs har været tæt knyttet til Apple. Udover at der stadig er personsammenfald i den øverste ledelse mellem Disney og Apple, har de to koncerner mange former for samarbejde.

Der går mange rygter om arbejdsforholdene på Foxconn, hvor de ansatte typisk arbejder 10-12 timer lange vagtskift til en timeløn på omkring 10 kr. Fabrikken er også kendt for at have udspændte net på bygninger for at forhindre arbejderne i at begå selvmord og dermed få deres pension udbetalt til familien.

Foxconn selv fastholder dog at arbejderne på Foxconn tjener langt mere end mindstelønnen i Kina, og har iøvrigt netop hævet lønnen med op til 25%. Forxconn har to gange tidligere indenfor de sidste to år hævet lønnen med op til 30%. Statistikker fastslår også at selvmordsraten på Foxconn faktisk er markant lavere end det kinesiske gennemsnit, så det er svært for udenforstående at finde ud af hvad der er op og hvad der er ned.

Også miljøundersøgelser

Udover de igangværende undersøgelser af arbejdsforholdene har Apple også åbnet for uafhængige miljøkontroller af underleverandørerne. Mindst to af underleverandørerne vil blive kontrolleret. Heraf er den ene Foxconn. Apple har tidligere også fået meget kritik af blandt andet GreenPeace for ikke at være miljøvenlig nok, selv om selskabet senest endte på en fjerdeplads på GreenPeaces liste over miljøvenlige selskaber.

 

© 2012, https:. All rights reserved.