Motorola vinder strategiske sejre over Apple

To tyske domstole giver Motorola Mobility medhold i patentsager om 3G-licens og push-teknologi.

Apple led fredag et strategisk nederlag til Motorola Mobility, da retten i Mannheim gav Motorola medhold i at Apple misbruger et af Motorolas 3G-patenter.

Midlertidigt forbud mod iPhone 3GS, iPhone 4 og 3G iPads.

Helt præcist er det Motorolas patent på GPRS-teknologien, der er tale om, og det medførte i første omgang et forbud mod at sælge iPhone 3GS, iPhone 4 og iPad 1 og 2 i 3G-udgaverne i Tyskland. iPhone 4S benytter sig af en anden 3G-teknologi og var derfor ikke omfattet.

Forbudet blev iøvtigt ophævet igen indenfor få timer, da Apple appellerede afgørelsen.

Ifølge Apple har Motorola indtil nu ikke været villig til at give Apple lov til at licencere patentet på ordentlige vilkår, og indenfor patentverdenen er en patentholder også forpligtet til at give konkurrenter licens på “rimelige og ikke diskriminerende vilkår”. Det blev i weekenden afsløret at Motorolas krav for en GPRS-licens til Apple lyder på 2,25% af Apples globale omsætning, og det anses af mange for at være på kanten af hvad man kan kalde “rimelige”. Hele sagen kan derfor ende med at falde tilbage på Motorola igen.

Kan Motorola lukke iCloud?

Eftersom GPRS-teknologien kun benyttes i Apples ældre produkter, er der ikke så megen “fremtid” i Motorolas sagsanlæg der. Uanset hvad det ender med, stopper dén krig af sig selv efterhånden som de ældre produkter stille og roligt forsvinder ud af markedet. Den anden retslig afgørelse er derfor umiddelbart mere interessant, eftersom den omhandler en eksisterende teknologi, Apple benytter, og ønsker at fortsætte med at benytte.

Retten i Mannheim afgjorde ligeledes fredag, at Apple bryder et Motorola-ejet patent på pushteknologi. Pushteknologien bliver brugt i iCloud og MobileMe til email, og er således en afgørende funktion i cloudbaserede tjenester, skønt ikke fuldstændig central.

Med afgørelsen har Motorola mulighed for at få pushfunktionen forbudt i iCloud i Tyskland.

Tabet af pushfunktionen er dog ikke nødvendigvis lig med et dødsstød. Apple kan vælge at skifte til at benytte sig af en mere traditionel pull-funktion, som kan kender det fra almindelige emailklienter som Outlook. Pullteknologien er en anelse mere klodset en push-teknologien, og koster noget mere i dataforbrug.

Kampen mellem Google og Apple spidser til

Man må ikke glemme at Motorola Mobility er i færd med at blive overtaget af Google. Salget afventer stadig godkendelse af forskellige europæiske og amerikanske instanser, men Google har aldrig lagt skjul på at de købte Motorola Mobility på grund af den støre patentportefølje, der ligger i selskabet.

Med fredagens afgørelser er krigen mellem de to giganter til, fordi det er en af de få gange, hvor Google/Android-alliancen rent faktisk har haft nogle legitime krav mod Apple, og ikke har som Samsung har skullet forsvare sig mod plagiering.  Apple har på det seneste ikke haft det sotre held med sig i retssalene, hvor det primært er Samsung, der hår formået at afvise Apple krav.

Kilde: FossPatents

Læs også:

Lille sejr til Apple: Galaxy Tab 10.1 stadig forbudt i Tyskland 

Apple indleder nyt tysk søgsmål mod Samsung 

Apple indkasserer nyt nederlag til Motorola

 

© 2012, https:. All rights reserved.