Odder: Skole-iPad kan være en dyr fornøjelse

Forældre til skolebørn med gratis iPad skal passe på in-app purchases.

En gratis iPad til skolebørnene kan nemt blive et dyrt bekendtskab for forældrene. Børnene vil – naturligt nok – bruge deres skole-iPad til andre ting end skolesager, men forældrene er ikke nødvendigvis bekendt med vilkårne og betingelserne i Apples App Store, og det kan nemt give ubehagelige overraskelser i form af kæmperegninger for køb foretaget i små uskyldige spil.

I Odder, hvor kommunen har valgt at uddele gratis iPads til alle skoleelever, har flere forældre oplevet at få ekstraregninger på grund af in-app purchases.

En mor fortæller således til Horsens Folkeblad, at hun efter at have købt en app til 12 kroner på sin 12-årige søns iPad, fik en regning på omkring 2.400 kr:

Jeg hjalp min søn til at købe et program i Apple Store. Jeg skulle bruge mit kreditkort for at betale de 12 kr. programmet kostede. Men jeg vidste ikke, at jeg efterlod en åben ladeport, hvor igennem min søn købt forskellige ting for de mange penge, siger hun.

Kommunaldirektør Jesper Hjort siger til avisen, at han kender til flere lignende tilfælde og at kommunen har lagt en advarsel ud på sin iPad-hjemmeside, men understreger at det er forældrenes ansvar, hvad deres børn foretager sig på deres iPad i fritiden.

In-app purchases er selvfølgelig en problematik for alle iPad-ejere, der lader børn og andre naive sjæle benytte deres iPad, men problematikken får et ekstra lag, når der er tale om iPads som udleveres gratis, for hvem har ansvaret for at de gulnæbbede små ikke forkøber sig i smølfebær? Det er klart at forældrene har et ansvar for, hvad deres børn foretager sig i deres fritid, men på den anden side kan man heller ikke forvente at alle forældre er lige godt udrustede til at sætte sig ind i de vilkår og betingelser der gælder, og derfor hviler der vel også en eller anden grad af ansvar på kommunen, der har udleveret de potentielle kreditkorts-drænere.

Odder kommune har ganske rigtigt en advarsel på deres hjemmeside, der i generelle vendinger advarer om at tilknytte sit kontokort til sin Apple-ID på de udeleverede iPad.

Men faktisk findes der en meget nemmere mulighed for at slå muligheden for in-app purchases fra, så det slet ikke er et problem at have et betalingskort tilknyttet. Det kan undre at Odder kommune ikke oplyser om denne mulighed, og vi kan herfra kun opfordre dem til at gøre det, for problemet er jo i virkeligheden utroligt let at løse.

Vi har tidligere skrevet en guide hertil, men her kommer den lige igen:

Gå ind i Indstillinger.

Vælg “Generelt”

Vælg “Begrænsninger”

Vælg “Slå begrænsninger til” og skriv en fire-cifret kode.

Under tilladt indkøb findes et punkt der hedder “indkøb i programmer” med en on-off knap. Sæt den på Off.

Færdig.

P.S. Iøvrigt er det også muligt at ændre indstillingerne, så indkøb kræver kodeord straks, istedet for efter 15 minutter, hvilket også kan være en løsning, hvis man vil have åbnet for muligheden for at foretage in-app purchases under voksen overvågning.

© 2012, https:. All rights reserved.