Stadig problemer med scams og kloner i App Store

Trods oprydningen for nyligt skal man stadig vogte sig for kopier.

Apple fjernede for nyligt en række apps, der alle kopierede andre kendte og populære apps, og meldte i samme forbindelse ud at metoden med at markedsføre sine apps ved at downloade dem i store mængder via botnets, for at komme på den eftertragtede top 25 over gratis apps, som blev brugt til flere af de kopierede app, fremover vil medføre fratagelse af sin udviklerlicens.

Men App Store er, med sine snart 25 milliarder downloads, simpelthen en alt for attraktiv butik for scammere og copycats, og der er allerede igen meldinger om flere apps, der enten direkte og konsekvent kopierer en populær app i alt fra grafik til kode, og andre “tomme” apps, der blot på overfladen ligner en populær app, men efter købet viser dig at være nærmest tom for indhold.

Helt aktuelt er der tale om en kopi af en populær Pokemon app, samt om en udvikler, kaldet  Tamsong, der konsekvent har kopieret populære apps fra andre udviklere. Alle de berørte apps er i skrivende stund fjernet fra App Store, men i den tid, de har ligget der, har de allerede udøvet stor skade. For brugerne ved at de har betalt penge for et tomt produkt, og for de “rigtige” udviklere ved at de har mistet omsætning på deres ærligt udførte arbejde. Og det kræver ikke en Mensahjerne for at regne ud, at det er et spørgsmål om tid før det sker igen.

En farlig udvikling

Det skal understreges at der ikke er tale om deciderede skadelige apps, med virus eller anden malware, for disse bliver naturlgivis sorteret fra i Apples godkendelsesproces. Men som Apples procedurer er lige nu vurderes der ikke på for eksempel ophavsret og funktionalitet i en app, når den godkendes, og Apple lader det således være op til brugerne og udviklerne selv at lege “politi” og nøjes blot med at fjerne apps, når der klages over dem – en tidskrævende proces, som stadig gør det attraktivt at lave scams, fordi man får fortjenesten i den tid det tager fra man anmeldes til app’en fjernes.

Faren ligger i at brugerne kommer til at føle sig snydt, og på sigt ikke opfatter App Store som et ordentligt sted at handle, og at de seriøse udvikere efterhånden bliver trætte af at få deres indhold kopieret, og ikke formår at tjene penge på deres produkter, hvilket yderligere vil være med til at udvande indholdet. Og dét er på sigt et kæmpe problem for Apple, der netop satser på at kunne tilbyde en seriøs og righoldig indholdsportal med høj kvalitet.

Ingen umiddelbare løsninger

Problemet er, at den nuværende metode rent juridisk er langt den nemmeste at administrere for Apple. Skulle Apple for eksempel gennemgå alle apps for spørgsmål om ophavsret, ville de risikere sagsanlæg, hvis der skulle smutte en copycat igennem. Samtidig ville en fokusering på ophavsret i godkendelsesfasen give de store spillere langt større muligheder for at anlægge sager mod mindre udviklere, der måske ikke har noget på sig i praksis, men som fuldstændig kan knægte et mindre firma, der er afhængig af løbende indtjening.

Et forslag går på at underkaste de apps, der ligger i top 100 en intensiveret overvågning, da det vil være et alvorligt slag mod scammerne. Ideen er god, primært fordi den burde være mulig at gennemføre i praksis med et dedikeret team af medarbejdere med et indgående kendskab til især spilverdenen, men den vil uden tvivl koste Apple noget i retssager, eftersom enkelte scams stadig vil slippe igennem, og risikoen for at en app bliver fjernet uden grund er utvivlsomt også til stede.

Et andet forslag går på at gøre det nemmere for brugere at indberette tvivlsomme apps. Her sidder Apple selv lidt mere sikkert i stolen, eftersom de ikke kan gøres retsligt ansvarlige for noget, men faren ligger her i at scammerne naturligvis ville gøre det samme og der hurtigt kan udvikle sig en “indberetningskrig”, hvor man spekulerer i at forsøge at mistænkeliggøre konkurrenternes apps.

Lige nu er den eneste løsning for os brugere at bruge sin sunde fornuft, og kigge sig for, før man downloader en app. Det er trods alt forholdsvist nemt at spotte en scam, hvis man ser på udviklerens navn og historik, de ratings der ligger og selve beskrivelsen af app’en.

Læs også:

App Store på vej mod 25 mia. downloads 

Apple advarer iOS-udviklere mod “smart” markedsføring 

Apple fjerner kopi-apps fra App Store

 

© 2012, https:. All rights reserved.