Test: Bose SoundLink Mobile

 

Vi har prøvet Boses trådløse højttaler.

Bose Soundlink er en lille trådløs højttaler med Bluetooth. Det er der umiddelbart ikke så meget revolutionerende i, men eftersom Bose skriver i pressemeddelelsen,  at den nye Soundlink er den største revolution siden transistorradioen i 1954, spidsede vi alligevel ører, for det er alligevel noget af en påstand.

Revolutionen ligger ifølge Bose i en kombination af  et design, der har fokus på mobiiltet, holdbarhed og funktionalitet, samt en lydkvalitet, der langt overgår, hvad man normalt ser indenfor Bluetooth-baserede højttalere – så der er naturligvis de parametre vi har kigget nærmere på, da vi legede med højttaleren.

Her er vores oplevelser:

Design

Bose Soundlink mobile er lille og konpakt, med et helt enkelt design uden forstyrrende elementer.  Højttaleren er under fem centimeter tyk, så den er ikke ikke større end en bog, så den er let at tage med sig i en taske. Den lille højttaler vejer dog godt til i forhold til sin lille størrelse, men sådan er det. Vil man have høj lydkvalitet, skal der også noget vægt til.

Højttaleren er udstyret med et frontcover, der også tjener som stand. Når coveret er lukket, er højttaleren automatisk slukket, og coveret åbnes let ved et træk i en lille flap, og foldes bagom, så højttaleren hviler på det i en let tilbagelænet vinket. En superfed, elegant og enkel løsning, efter vores mening, samtidig med at de anvendte materialer oser af kvalitet.

Holdbarheden virker også overbevisende. En mobil højttaler skal kunne tåle at være på farten og tåle nogen knubs, og det kompakte design, sammen med de valgte materialer virker som noget der godt kan overleve en rumletur i en rygsæk uden at tage skade. Der er som sagt heller ingen overflødige knapper eller dingenoter – hvilket gør at der er så meget mindre, der kan gå i stykker.

Batteri

Når man snakker mobilitet, er batteritiden naturligvis også vigtig, eftersom der ikke er ret meget mobilt over en enhed, der skal have strøm fra elnettet i tide og utide. Bose lover mere end tre timers musik ved høj volume og mere end otte timer ved almindelige lydstyrker, og vi fik seks timer ud af den, uden at vi specielt systematisk har testet batteritiden ved forskellige lydstyrker, men brugt den til blandet musik, som de fleste vel også gør.

Bluetooth

Også Bluetooth antennen er vigtig i forhold til en faktor som mobilitet, og her må vi indrømme, at vi er imponerede. I forhold til andre Bluetooth-enheder vi har testet holder Soundlink virkelig en stabil forbindelse. Bose fortæller, at  SoundLink Mobile indeholder Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) og en kraftig antenne, der giver en pålidelig, trådløs forbindelse, og det kan vi bekræfte er tilfældet.

I vores test holdt højttaleren forbindelsen selv gennem fire mure og lige meget hvor vi bevægede os hen indenfor husets fire vægge, hvor de fleste Bluetooth apparater plejer at give op ved mur nummer to. Bose angiver ikke selv nogen maksimal rækkevidde, men vi vil også vove den påstand at når signalet er så godt, er det også lige meget, for det giver simpelthen ingen mening at efterlade sin smartphone eller tablet ét sted og gå så langt væk med højttaleren at signalet ryger.

Funktionalitet

På oversiden er der seks knapper som den eneste betjeningsflade: Tænd/sluk, AUX, Bluetooth, mute, og to volumenknapper, så der er bestemt intet der forvirrer. I følge den medfølgende vejledning skulle der også være en batteriindikator i midten, men den manglede af uransalige årsager på den model, vi fik tilsendt, og vi kan ikke sige om det er en generel mangel eller et sært tilfælde af en mandagsmodel, vi tilfældigvis har været ude for.

Hvis man har lyst til at anskaffe sig en model selv kan det derfor anbefales lige at tjekke op på batteriindikatoren, for det er ærligt talt en stor mangel, hvis den ikke er der.

Tilkoblingen via Bluetooth er enkel, og når først man har parret sin enhed spiller det jo bare. Højttaleren kan huske op til seks Bluetooth-enheder, så man slipper for at parre enhederne igen.

Mens man streamer musik fra sin smartphone, kan man bruge den som normalt til sms, mail, webbrowsing osv, og ringer mobilen, mens musikken spiller, slukkes der automatisk for musikken, og selve samtalen ledes ikke ind i højttaleren, så man behøver ikke slå højttaleren fra for at tage et opkald.

Lydkvalitet

I pressemeddelelsen skriver Bose under overskriften “En helt ny slags lyd”, at ” lyden fra SoundLink overgår langt anlæggets størrelse” og at “Boses digitale signalbehandling gengiver lyden af enkelte instrumenter og musiske detaljer ved enhver lydstyrke”.

Det er store ord, og skal naturligvis underkastes en nærmere undersøgelse, men efter vores mening lever SoundLink op til de høje ambitioner. Det er naturligvis vigtigt at man overholder de retningslinier, som Bose stiller op, for at få den maksimale lydkvalitet ud af højttaleren. De er enkelt beskrevet i den medfølgende vejledning og kræver kort fortalt at højttaleren står på et bord eller lignende, og så tæt på en væg som muligt for at opnå den bedste basrespons.

Følges vejledningen opnår man en overraskende klar og detaljeret lyd, som helt klart “lyder af mere” end den kompakte størrelse på højttaleren tilsiger. Lydgengivelsen er fin og detaljeret ved lave lydstyrker, og skruer man op, kan SoundLink faktisk spille så højt at det bliver fysisk mærkbart, hvis man befinder sig tæt på højttaleren. Med volumenknappen helt i bund begynder lydkvaliteten dog at halte, især diskanten virkede en smule anstrengt på de numre vi testede ved maksimal lydstyrke og meget kompakte lydbilleder begynder også at mudre en anelse.

Når det så er sagt, så er vi meget imponerede over lyden. Om det er “en helt ny slags lyd” kan man naturligvis altid diskutere, men det er klart den bedste lydoplevelse vi har fået på en så lille, Bluetooth-baseret enhed.

Samlet vurdering

Er man på markedet efter en transportabel højttaler, kan vi klart anbefale Bose SoundLink Mobile. Højttaleren holder hvad den lover, og befinder i den absolutte topklasse indenfor sin kategori.

SoundLink Mobile fås med et gråt nyloncover ftil en vejledende pris på 2.395 kr, eller i en LX premium model i et brunt lædercover for 2.795 kr. Ekstra covers i nylon (rød eller lilla) og læder (bourgogne-rød eller lysebrun) kan købes separat for henholdsvis DKK 395 og DKK 225. SoundLink Mobile og de tilhørende covers kan købes direkte på Boses hjemmeside og hos udvalgte forhandlere.

 

 

© 2012 – 2017, https:. All rights reserved.