Endnu et kig ind i Foxconn

Rob Schmitz fra radioprogrammet Marketplace er som den anden journalist blevet inviteret inden for dørene på Foxconn.

Rob Schmitz, som er Marketplace’s korrespondent i Shanghai har for nyligt afsløret at et andet, meget kritisk, radioprogram om Apple og Foxconn var baseret på fiktion i stedet for faktuelle oplysninger, og det er uden tvivl denne afsløring der har givet ham en billet indenfor i de ellers meget lukkede fabrikker.

Rob Schmitz besøger fabrikken i Shenzhen, hvor næsten en kvart million(!) arbejdere er beskæftiget med produktionen af iPads. En række korte videoer viser både selve produktionen, men også de fritidsfacaliteter, som arbejderne har. Schmitz fortæller selv at den største misforståelse han selv har haft omkring Foxconns anlæg i Shenzhen var, at det var en fabrik. Det er det selvfølgelig i teknisk forstand, men eftersom 50.000 af arbejderne også bor på stedet er det i virkeligheden snarere en by med fastfood restauranter, banker, cafeer, og endda en bryllupsfotograf! Der er masser af sportsfacaliteter som basketballbaner, swimmingpools tennisbaner og en fodboldbane og sågar en radiostation og en tv-kanal.

Selvfølgelig handler tilværelsen på fabrikken om arbejdet, og arbejderne som Schmitz taler med beskriver det da også som ensformigt og kedeligt, og mange fortæller om forskellige former for overgreb foretaget af superviserne, som at blive tvunget til at arbejde selv om man er syg og at blive nægtet betaling for overtid.

Men trods dette er arbejdet på Foxconns fabrikker populært blandt kinesiske arbejdere – af den simple grund at forholdene er langt værre andre steder. Hver dag møder hundredevis af ansøgere op for at søge arbejde, og mange har rejst i dagevis fra deres landsbyer. Det siger måske også noget om at den kritik, der har været rejst af Apple og Foxconn nok er berettiget, men også savner en eller anden form for uddybning, fordi de vestlige medier måler forholdene på Foxconn udfra vestlige standarder, men ikke har belyst, hvordan forholdene i Kina iøvrigt er.

Som en af de arbejdere, Schmitz har talt med, siger:

“I’ve got a cousin who lives in the U.S., and from what I understand, the U.S. is a very rich country, at its peak; I can only dream of what it must be like. But China is so poor. I think it’s useless for us to judge each others’ countries without truly understanding the realities on the ground.”

Nedenfor kan man se en lille video fra fabrikken i Shenzhen. Se flere videoer og læs om Schmitz’ oplevelser på Marketsplace’s hjemmeside.
 

Læs også:

FLA offentliggør Foxconn-rapport 

Apple på charmeoffensiv efter kritik af underleverandører 

Apple starter frivillige inspektioner af Foxconn

© 2012, https:. All rights reserved.